318
Ο σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ: βραβεία για χάρη του πλανήτη |

Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Ντέιβιντ Ατένμπορο ιδρύουν «Νομπέλ Περιβάλλοντος»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 20:00
Ο σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ: βραβεία για χάρη του πλανήτη
|

Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Ντέιβιντ Ατένμπορο ιδρύουν «Νομπέλ Περιβάλλοντος»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 20:00

Την πρόθεση του να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Γης κατέθεσε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Αγγλίας συνεργαζόμενος με μια από τις πιο εμβληματικές μορφές και φωνές για την προστασία της φύσης και του πλανήτη μας, του σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Οι δύο τους ανακοίνωσαν ότι ιδρύουν ένα βραβείο για την απόκτηση του οποίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέτουν προτάσεις που θα στοχεύουν στην επίλυση κάποιου σοβαρού οικολογικού προβλήματος.

Το βραβείο ονομάζεται Earthshot Prize και, όπως ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι ιδρυτές του, ευελπιστούν ότι θα αποτελέσει το «Βραβείο Νομπέλ του Περιβάλλοντος». Ο στόχος που έθεσαν είναι να κατατεθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία 50 λύσεις για διαφόρων ειδών οικολογικά προβλήματα στην Γη. Όπως και τα Νομπέλ το Earthshot Prize θα συνοδεύεται από υψηλά χρηματικά έπαθλα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC έχουν ήδη εξασφαλισθεί περίπου 55 εκατ. ευρώ για την απονομή αυτών των βραβείων μέχρι το 2030. Θα δημιουργηθούν πέντε κατηγορίες οι νικητές των οποίων θα λαμβάνουν από περίπου ένα εκατ. ευρώ έκαστος. Οι κατηγορίες αυτές θα είναι:

  • Προστασία και αποκατάσταση της φύσης
  • Καθαρισμός του αέρα
  • Αναζωογόνηση των ωκεανών
  • Αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών και αποβλήτων
  • Επιδιόρθωση του κλίματος

«Από τον δημόσιο διάλογο για το κλίμα λείπει η θετική σκέψη κάτι που το βραβείο μπορεί να προσφέρει. Το βραβείο έχει να κάνει με την προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε την θετική σκέψη και την αισιόδοξη ματιά ώστε να βρούμε κάποιες λύσεις στα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα στον κόσμο. Ο καθένας μπορεί να κερδίσει το βραβείο και καλώ συναρπαστικούς ανθρώπους να αναπτύξουν ευφυή και καινοτόμα σχέδια τα οποία θα βοηθήσουν στην σωτηρία του πλανήτη που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Αισθάνομαι ότι τώρα είναι η στιγμή να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν σε μια προσπάθεια να αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ένα καλύτερο πλανήτη από αυτόν που παραλάβαμε» δήλωσε o πρίγκιπας Γουίλιαμ στο BBC, σε κοινή συνέντευξη με τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο για την παρουσίαση του εγχειρήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...