672
Τρακτέρ στο χωράφι: η μετάβαση στις βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων απαιτεί συστράτευση αγροτών, βιομηχάνων, τραπεζιτών και κυβερνήσεων | REUTERS/Pascal Rossignol

«Η γεωργία πρέπει να αλλάξει για να σωθεί ο πλανήτης»

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2022, 16:02
Τρακτέρ στο χωράφι: η μετάβαση στις βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων απαιτεί συστράτευση αγροτών, βιομηχάνων, τραπεζιτών και κυβερνήσεων
|REUTERS/Pascal Rossignol

«Η γεωργία πρέπει να αλλάξει για να σωθεί ο πλανήτης»

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2022, 16:02

Οι εταιρείες τροφίμων και οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεννοηθούν αμέσως και να αλλάξουν τις παγκόσμιες γεωργικές πρακτικές, «αλλιώς κινδυνεύει να καταστραφεί ο πλανήτης». Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε τώρα, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου CΟΡ 27, και είχε χορηγούς μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων. Την έκθεση συνέταξε ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του Sustainable Markets Initiative (SMI), ενός δικτύου επικεντρωμένου στα κλιματικά ζητήματα, το οποίο ίδρυσε ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Γ’.

Στο σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξένησε ο Guardian σημειώνεται ότι πολλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως έχουν υπερασπιστεί εσχάτως βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Οι νέες γεωργικές πρακτικές, που δίνουν προτεραιότητα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην υγεία του εδάφους και στη διατήρηση του νερού, καλύπτουν πλέον το 15% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ωστόσο, ο ρυθμός της αλλαγής είναι «πολύ αργός», διαπιστώνει η έκθεση, και πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030 για να έχει ο κόσμος πιθανότητες να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, δηλαδή στο επίπεδο που διασφαλίζει ότι δεν θα συντελεστεί ακόμη μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή.

Την έκθεση υποστηρίζουν οι εταιρείες Bayer, Mars, McCain Foods, McDonald’s, Mondelez, Olam, PepsiCo, Waitrose κ.ά. Αυτές αντιπροσωπεύουν «ισχυρή πολιτική και εταιρική δύναμη, που επηρεάζει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο». Ωστόσο οι ίδιοι κολοσσοί, παρά την υποστήριξή τους στην «πράσινη» στροφή, επικρίνονται από ορισμένους ότι περιλαμβάνονται στους «κακοδιαχειριστές του κλίματος», αφού «η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 1/3 όλων των αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη και εκπέμπονται από ανθρώπινη δραστηριότητα». Εξάλλου, κάποιοι από τους χορηγούς έχουν κατηγορηθεί για περιβαλλοντικά παραπτώματα και «πράσινο πλυντήριο».

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και κάτι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Mars, Γκραντ Ράιντ. «Η διασύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης υγείας και της πλανητικής υγείας είναι πιο εμφανής από ποτέ». Οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και η γεωργία πρέπει να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην αλλαγή, είπε ο Ράιντ. «Δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το κάνουμε να λειτουργήσει».

Η γεωργία είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταλαμβάνουν περίπου το 50% της κατοικήσιμης γης του πλανήτη και χρησιμοποιούν περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού. Η κλιματική κρίση προκαλεί τον κλάδο, αλλά το κάλεσμα για αλλαγή έρχεται, καθώς ο κλάδος (που απασχολεί 1 δισ. ανθρώπους) αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας εξαιτίας της πανδημίας και του καλπάζοντος πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυσπιστία, έγραψε ο Guardian, για τις εταιρείες που υπόσχονται αλλαγές, ενώ μέχρι τώρα συνέβαλλαν στην κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση επικεντρώνει στην επείγουσα ανάγκη δράσης «ώστε να αποφύγουμε οξύτερες κρίσεις στο μέλλον». Ο Σάνι Τζορτζ Βεργκίζ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Olam, που ασχολείται με τους κόκκους κακάο, καφέ, βάμβακος και ρυζιού, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε τρόφιμα,  ζωοτροφές και φυτικές ίνες με τον τρόπο που κάνουμε σήμερα, εκτός αν δεν νοιαζόμαστε για την καταστροφή του πλανήτη. Η μόνη διέξοδος για εμάς είναι πώς θα μεταβούμε σε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα τροφίμων, το οποίο θα μας επιτρέψει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού χωρίς την ένταση πόρων που έχουμε σήμερα».

Η έκθεση μελέτησε τρεις καλλιέργειες, πατάτες, ρύζι και σιτάρι, και έχει κάνει «συστάσεις πολιτικής», οι οποίες θα παρουσιαστούν στο CΟΡ27. Υποστηρίζει ότι η βιομηχανία τροφίμων και οι κυβερνήσεις πρέπει, επίσης, να εργαστούν σκληρότερα για να αντιμετωπίσουν την άγνοια και να βεβαιωθούν ότι οι αγρότες ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές.

Ολοι όσοι εμπλέκονται στη γεωργική βιομηχανία, από τους αγρότες μέχρι τους βιομήχανους τροφίμων και τις κυβερνήσεις, αλλά και οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες, πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την ενθάρρυνση της στροφής σε πιο βιώσιμες πρακτικές.

Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να θεσπιστεί και ένα αξιόπιστο σύστημα πληρωμών για τους αγρότες, το οποίο θα επιβραβεύει τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα από τη μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές. Δηλαδή, οι αγρότες πρέπει να ανταμείβονται για το «πράσινο» της επιχείρησής τους.

  • H COP27 είναι η 27η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και εφέτος θα πραγματοποιηθεί στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου. Εκεί θα παραστούν περισσότεροι από 90 αρχηγοί κρατών και θα εκπροσωπηθούν 190 χώρες. Η συνάντηση αυτή γίνεται κάθε χρόνο, από το 1992.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...