299
Ουκρανοί πρόσφυγες στη Μολδαβία τον περασμένο Μάρτιο. Εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της επίθεσης των Ρώσων | EPA

ΟΗΕ: Ο Πούτιν προκάλεσε τον μεγαλύτερο ξεριζωμό εδώ και δεκαετίες

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 12:45
Ουκρανοί πρόσφυγες στη Μολδαβία τον περασμένο Μάρτιο. Εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της επίθεσης των Ρώσων
|EPA

ΟΗΕ: Ο Πούτιν προκάλεσε τον μεγαλύτερο ξεριζωμό εδώ και δεκαετίες

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 12:45

Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 προκάλεσε τον ταχύτερο και μεγαλύτερο εκτοπισμό αμάχων παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» από το ξέσπασμα του πολέμου, τόνισε ο Φιλίπο Γκράντι, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

«Οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν έναν από τους πιο σκληρούς χειμώνες στον κόσμο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο Γκράντι στην παρέμβασή του, ζητώντας «να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος». Σύμφωνα με τον 65χρονο Ιταλό, «η καταστροφή εξαιτίας των πληγμάτων σε πολιτικές υποδομές, που εκτυλίσσεται την ώρα που μιλάμε, κάνει γρήγορα την αντίδραση των ανθρωπιστικών οργανώσεων να μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών».

Εξαιτίας των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές, η ουκρανική κυβέρνηση παρότρυνε πρόσφατα τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα πριν από την άνοιξη του 2023. Σύμφωνα με τα δεδομένα της UNHCR, πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας ζήτησαν προστασία στο εξωτερικό, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στην Πολωνία και πάνω από 1 εκατ. στη Γερμανία.

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Σε ό,τι αφορά το πεδίο των μαχών, η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο την Τετάρτη για νέες σφοδρές συγκρούσεις στις πόλεις Μπαχμούτ και Σολεντάρ, στο Ντονμπάς. «Δεκάδες επιθέσεις» απωθήθηκαν μέσα σε μια ημέρα, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση η υφυπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ. «Κάθε φορά που οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν, ο ουκρανικός στρατός αντιδρά εξαπολύοντας αντεπίθεση», τόνισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ο στρατός της Ρωσίας συνεχίζει να πλήττει υποδομές σε ουκρανικές περιφέρειες, χρησιμοποιώντας πυραύλους και ιρανικά UAVs. Κατά τις αρχές στην περιφέρεια Χάρκοβο, πέντε γυναίκες και δυο άνδρες τραυματίστηκαν σε τέτοιες επιθέσεις. Τέσσερις κατοικίες, δύο πολυκατοικίες και εμπορικό κατάστημα χτυπήθηκαν από το ρωσικό πυροβολικό, πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...