522
| George Vitsaras / SOOC

Παρέμβαση Τσίπρα υπέρ Κουφοντίνα – ζητά παραβίαση της έννομης τάξης, λέει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 22:51
|George Vitsaras / SOOC

Παρέμβαση Τσίπρα υπέρ Κουφοντίνα – ζητά παραβίαση της έννομης τάξης, λέει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 22:51

Έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει την στάση της, ουσιαστικά δηλαδή να ενδώσει στο αίτημα του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα στην δήλωση που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Βέβαια, με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας δεν προτείνει τι πρέπει να γίνει —να αποδεχτεί ή όχι δηλαδή η κυβέρνηση το αίτημα-εκβιασμό του τρομοκράτη;

Σε κάθε περίπτωση αυτή η παρέμβασή του του καταγράφηκε λίγη ώρα αφότου στην Αθήνα έγινε μεγάλη συγκέντρωση «αλληλέγγυων» —με συνθήματα όπως το τρομακτικό «όταν οι αντάρτες μπούνε στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα»—  και αφού υπήρξε ανακοίνωση από το Νοσοκομείο Λαμίας για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του καταδικασμένου 11 φορές σε ισόβια τρομοκράτη, ο οποίος ως γνωστόν βρίσκεται σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την προβλεπόμενη κράτησή του στις φυλακές Δομοκού.

Από την κυβέρνηση άμεση ήταν η απάντηση. Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ.Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

» Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει.

» Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στο θέμα πήρε θέση και το Κίνημα Αλλαγής δια του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη.

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης, για να συμπληρώσει: «Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα  διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο.  Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας,  Η κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...