366
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο | Alexandros Michailidis / SOOC

Παράθυρο Σεντένο για διατήρηση του αφορολόγητου, αλλά επιμένει για πλεονάσματα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 10:06
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο
|Alexandros Michailidis / SOOC

Παράθυρο Σεντένο για διατήρηση του αφορολόγητου, αλλά επιμένει για πλεονάσματα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 10:06

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου το 2020 άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αν και την ίδια στιγμή εμφανίστηκε αρνητικός στη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων.

Σε δήλωσή του στο Open και στο «Εθνος», τόνισε ότι αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέμα θα μπορούσε να τεθεί και «όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν».

«Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει» δήλωσε ο κ. Σεντένο.

Επισήμανε ακόμη ότι «οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι πάντα θέμα ισορροπίας. Διαχειριζόμαστε το περιθώριο που υπάρχει για μέτρα με βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί».

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο ίδιος κλείνει την πόρτα της διαπραγμάτευσης για μείωσή τους, αφήνοντας ως μοναδικό ενδεχόμενο συζήτησης την περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέψει την επίτευξή τους.

«Υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από όλους όσους βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι. Για το 2019, όλοι λένε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν βλέπω γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον».

Τάσσεται μάλιστα υπέρ της αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ. Είπε σχετικά ότι «είναι πολύ σοφός τρόπος να το διαχειριστείς με αυτόν τον τρόπο. Η Πορτογαλία το έκανε. Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ΔΝΤ, είναι πολύ υψηλό, 5% ή και παραπάνω».

Για τον λεγόμενο «νέο νόμο Κατσέλη», ο κ. Σεντένο τόνισε ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν πολύ σημαντική για να βοηθηθούν οι τράπεζες και να μειωθούν τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τα NPEs.

» Ανησυχούσαμε για τα κίνητρα που ο νόμος θα μπορούσε να δώσει και αυτό είναι πολύ συχνό όταν σχεδιάζουμε νόμους-εργαλεία. Γιατί μπορεί να έχει κανείς καλές προθέσεις, αλλά να λειτουργήσουν τελικά αρνητικά, κυρίως για τις τράπεζες.

» Και όλοι οι θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι κατάλαβαν τη σημασία του νόμου αυτού και ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο».

Κατέστησε δε σαφές ότι ο νέος νόμος είναι προσωρινός: «Καταφέραμε μία συμφωνία, ο νόμος θα πρέπει να είναι προσωρινός και οι συνθήκες για την κακή χρήση του περιορίστηκαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...