493
Χαιρέτησε κι αποχώρησε | Martin Sylvest Ritzau Scanpix/via REUTERS

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 17:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/7/2018, 23:25
Χαιρέτησε κι αποχώρησε
|Martin Sylvest Ritzau Scanpix/via REUTERS

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 17:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/7/2018, 23:25

Την παραίτησή του, σύμφωνα με το BBC, υπέβαλε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και έγινε ο τρίτος υπουργός μέσα σε 24 ώρες που αποχωρεί από την κυβέρνηση, ενάντια στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για ένα «μαλακό» Brexit.

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του».

Η αποχώρηση του Τζόνσον αναμένεται να βυθίσει ακόμη περισσότερο την κρίση απέναντι στο πρόσωπο της  Μέι και να  αυξήσει τις πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής.

Λίγες ώρες νωρίτερα σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο, πιστεύεται ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση λόγω αντιρρήσεων που είχε με την πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Μολονότι η πρόταση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή μετά από δεκάωρη συνεδρίαση, μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρίθηκε δριμύτατα από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών που θεωρούν ότι οδηγεί σε ένα «μαλακό» Brexit το οποίο παραβιάζει τη βούληση του βρετανικού λαού.

Η απόφασή του φέρεται να ακολούθησε συνάντησή του το απόγευμα στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό. Μαζί με τον Ντέιβις, παραιτήθηκε και ο υπ’ αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit,  Στιβ Μπέικερ.

Η παραίτηση Ντέιβις συνιστά ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία μόλις το Σάββατο πανηγύριζε για τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο.

«Αποικία της ΕΕ»

Στην επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Guido Fawkes όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (δείτε την ολόκληρη παρακάτω), ο παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας, και  πολλοί θα δυσκολευτούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει. «Το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση, η χώρα οδεύει προς ένα μισο-Brexit».

1-2537cee8ef

2-d148145ce4

Οπως γράφει, δεν θα μπορούσε εν πλήρει συνειδήσει να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραιτηθεί. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η επιστολή της Μέι προς τον Τζόνσον

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως «εξεπλάγη ελαφρώς» από την παραίτηση, όπως τόνισε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σε μια επιστολή προς τον Τζόνσον σήμερα.

«Λυπάμαι κι έχω ελαφρώς εκπλαγεί που παρέλαβα (την επιστολή) μετά τις παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε την Παρασκευή και την ολοκληρωμένη και λεπτομερή πρόταση στην οποία συμφωνήσαμε ως υπουργικό συμβούλιο» υπογραμμίζει η Μέι στην απαντητική επιστολή της προς τον παραιτηθέντα υπουργό.

«Εάν δεν μπορείς να παράσχεις τη στήριξη που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε αυτή τη συμφωνία προς το συμφέρον της Βρετανίας, είναι σωστό να παραιτηθείς» τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...