546
Με την οδύνη στο πρόσωπό της η Τερέζα Μέι έξω από το 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώνει το τέλος της πρωθυπουργίας της | REUTERS/Toby Melville

Παραιτήθηκε κλαίγοντας η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 12:16
Με την οδύνη στο πρόσωπό της η Τερέζα Μέι έξω από το 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώνει το τέλος της πρωθυπουργίας της
|REUTERS/Toby Melville

Παραιτήθηκε κλαίγοντας η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 12:16

Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που την έφερε στην Ντάουνινγκ Στριτ και δύο χρόνια μετά τις εκλογές που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Θα παραμείνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωκομματική διαδικασία, η οποία θα αρχίσει την εβδομάδα μετά την παραίτηση.

Η αδυναμία να ολοκληρώσει το τεράστιο έργο του Brexit, για το οποίο συνάντησε κάθε είδους αντίσταση από το εσωτερικό του κόμματός της, ήταν αυτή που την έφερε τελικά στην απόφαση για την αποχώρηση.

Σε δήλωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ το μεσημέρι της Παρασκευής, τόνισε ότι προσπάθησε πολύ να ολοκληρώσει το μεγάλο εγχείρημα του Brexit, αλλά δεν τα κατάφερε. Θα είναι πάντα «πηγή μεγάλης θλίψης» το ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο.

Εμφανώς συγκινημένη, είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής της το ότι ήταν η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας (μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ) «αλλά σίγουρα όχι η τελευταία». Ηταν τιμή, πρόσθεσε, ότι είχε την ευκαιρία να υπηρετήσει τη χώρα που αγαπά πολύ. «Αποχωρώ χωρίς μνησικακία, αλλά με τεράστια και διαρκή ευγνωμοσύνη για το ότι είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ», είπε ακόμη χωρίς να κρύβει την συγκίνησή της.

Προσπάθησε ακόμη να πείσει ως και την τελευταία στιγμή ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό στον συμβιβασμό με την Ευρώπη, όπως την κατηγορούσαν πολλοί μέσα στο κόμμα της: «Η ζωή εξαρτάται από τους συμβιβασμούς».

Σε ένα είδος υποθήκης στον διάδοχό της, είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσει συναίνεση για να περάσει τον νόμο που θα ορίζει τη διαδικασία εξόδου.

Ο σύζυγος της Τερέζα Μέι, Φίλιπ, παρακολουθεί τις ανακοινώσεις με συνεργάτες της πρωθυπουργού // REUTERS/Toby Melville

Πολιτικά τραυματισμένη εδώ και πολύ καιρό, αποδυναμωμένη και χωρίς εσωκομματικούς φίλους, αλλά ούτε και φίλους στο εξωτερικό λόγω του Brexit, η Τερέζα Μέι δεν είχε άλλες επιλογές.

Νωρίτερα την Παρασκευή η πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922.

Είναι ο άνθρωπος που πριν από μερικούς μήνες συγκέντρωνε τις επιστολές για τη διαδικασίας εσωκομματικής πρότασης μομφής κατά της αρχηγού των Συντηρητικών. Κατά κάποιον τρόπο είναι ο άνθρωπος που κρατούσε στα χέρια του το μέλλον της πρωθυπουργού.

Λίγο πριν από τις 12 (ώρα Ελλάδος) στη Ντάουνινγκ Στριτ όλα ήταν έτοιμα για τη δήλωση. Το βήμα με τον θυρεό τοποθετήθηκε μπροστά από την είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας, ακόμη  και ο γάτος Λάρι βγήκε για να πάρει τον αέρα του.

Η μάχη της διαδοχής

Με την αποχώρηση της Τερέζα Μέι να είναι πλέον προδιαγεγραμμένη, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο πρόσωπο που θα τη διαδεχτεί.

Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και φανατικός υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Οπως γράφει ο Guardian, παραμένει δημοφιλής στη βάση του κόμματος (που ας μην ξεχνάμε είχε ταχθεί γενικά κατά της αποχώρησης). Το τελευταίο διάστημα παραμένει σχετικά σιωπηλός – προφανώς σκόπιμα και σε προετοιμασία του αγώνα της διαδοχής.

Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ πιο πίσω έχουν μείνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ. Η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Αντρεα Λίντσον, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θεωρούνται και αυτοί πιθανοί διεκδικητές, αλλά με σαφώς λιγότερες πιθανότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...