455
| George Vitsaras / SOOC

Παπανδρέου: Το 2003 είχαμε φτάσει κοντά στη Χάγη

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 15:22
|George Vitsaras / SOOC

Παπανδρέου: Το 2003 είχαμε φτάσει κοντά στη Χάγη

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 15:22

Η Ελλάδα και η Τουρκία το 2003 είχαν φτάσει πολύ κοντά σε σύμπτωση απόψεων στο ζήτημα της παραπομπής για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό αποκάλυψε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Αυτές οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου συμπληρώνουν ένα κομμάτι στο παζλ των Ελληνοτουρκικών, φωτίζοντας μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας είχαν εξομαλυνθεί σε σημαντικό βαθμό –προτού ακολουθήσουν η από πολλές απόψεις μοιραία πενταετία Καραμανλή και έπειτα η δεκαετής κρίση. Με δεδομένο ότι τώρα αναζητείται εκ νέου η προσφυγή στη Χάγη, μοιάζει να έχει χαθεί μια ολόκληρη 20ετία.

«Από την εμπειρία μου καταφέραμε να περιορίσουμε το ζήτημα σε κάτι πολύ σαφές και φτάσαμε πολύ κοντά σε μια ελάχιστη συμφωνία για το τι πρέπει να επιλυθεί. Και θέλω να είμαι αρκετά ξεκάθαρος, γιατί υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ, για παράδειγμα ζητήματα κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο 2003, όταν ήταν υπ. Εξωτερικών (στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη). Τόνισε δε ότι «είναι προσβλητικό ή μη ρεαλιστικό να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί ποτέ να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Είναι κάτι που η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ. Οπως και η Τουρκία δεν θα δεχόταν ποτέ να διαπραγματευτεί ένα τμήμα της επικράτειάς της».

«Νομίζω, λοιπόν», διευκρίνισε, «ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία, ζητήματα τα οποία δεν αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης και να επικεντρωθούμε σε ό,τι μπορούμε να επιλύσουμε. Για παράδειγμα, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ενα θέμα που είναι σημαντικό να επιλυθεί και έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε μια θετική έκβαση. Νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτές τις συζητήσεις».

Ο κ. Παπανδρέου ήταν κατηγορηματικός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα. «Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτών των διερευνητικών επαφών –γι’ αυτό άλλωστε τις αποκαλούμε διερευνητικές επαφές– ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων για πιθανή επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας είτε διμερώς είτε, εάν είναι απαραίτητο, πηγαίνοντας στο δικαστήριο της Χάγης», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η κάθε πλευρά προσέρχεται με τις απόψεις της, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να γίνει διάλογος.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και τόνισε ότι πρόκειται για «μια ανταλλαγή απόψεων όπου αναφέρονται και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είπατε. Η Ελλάδα λέει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, η τουρκική πλευρά λέει όχι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία πιθανότατα αυτό θα είναι ζήτημα για το διεθνές δικαστήριο. Για αυτό μιλάμε για τη Χάγη».

Επίσης, επισήμανε ότι είναι σκόπιμο να δούμε θέματα «χαμηλής πολιτικής, όπως η συνεργασία στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις, αλλά και κοινές δράσεις για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...