323
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν | REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Τουρκία: Αλλαγή Συντάγματος προανήγγειλε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 21:02
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
|REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Τουρκία: Αλλαγή Συντάγματος προανήγγειλε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 21:02

Τις προθέσεις του για την αλλαγή του Συντάγματος της Τουρκίας κατέστησε σαφείς ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι απλά προανήγγειλε την κατάθεση πακέτου μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ότι ήδη έχει τη στήριξη των σκληρών εθνικιστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Είναι σαφές ότι στην πηγή των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκονται τα Συντάγματα που συνέταξαν οι πραξικοπηματίες από τη δεκαετία του 1960. Ηρθε ίσως η ώρα να ξανανοίξει η Τουρκία τη συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα» δήλωσε τη Δευτέρα, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του, το AKP, και οι σύμμαχοί του στο CHP συμφωνούν με το σχέδιο.

Οπως διαβεβαίωσε, οποιοδήποτε προσχέδιο νέου Συντάγματος θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν προχώρησε το 2017 στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1982, το οποίο συντάχθηκε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Με αυτήν την αναθεώρηση, που επίσης εγκρίθηκε με δημοψήφισμα, η Τουρκία υιοθέτησε το προεδρικό σύστημα, διευρύνοντας τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.

Πολλοί αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο Ερντογάν έχει την πρόθεση να επισπεύσει τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που, υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει να διεξαχθούν το 2023, αν και ο ίδιος το διαψεύδει.

Ο 66χρονος Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος. Θεωρητικά, με βάση το Σύνταγμα μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2028.

Στις δηλώσεις του, που έγιναν από το προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην οικονομία, ανέφερε η Sabah.

Η χώρα άντεξε στις επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία, πρόσθεσε. Η Τουρκία και η Κίνα, όπως ισχυρίστηκε, είναι οι μόνες χώρες της G-20 που το 2020 έκλεισαν με ανάπτυξη, που για την Τουρκία θα είναι πάνω από 1%. Οι επενδύσεις που έγιναν πέρυσι θα δώσουν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας, είπε.

Ο Ερντογάν κήρυξε ακόμη και την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία – αν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τα σχολεία στις αγροτικές περιοχές θα ανοίξουν στις 15 Φεβρουαρίου ενώ από τον Μάρτιο σταδιακά θα ανοίξουν τα λύκεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...