309
Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ σε Ναυτικές Υπηρεσίες και Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη | ΠΝ

Παναγιωτόπουλος: €190 εκατ. για τον νέο Ναύσταθμο Κρήτης – τι αλλάζει για το ΠΝ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 12:05
Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ σε Ναυτικές Υπηρεσίες και Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη
|ΠΝ

Παναγιωτόπουλος: €190 εκατ. για τον νέο Ναύσταθμο Κρήτης – τι αλλάζει για το ΠΝ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 12:05

Η αποδέσμευση ποσού ύψους 190 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου Κρήτης ξεχώρισε μεταξύ των επιμέρους προγραμμάτων ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, που παρουσίασε την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τα έργα αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης εκτελούνται με τη στήριξη και των ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντος υλικού  και πόρων από τις αντίστοιχες εργασίες στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι.

Η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης και ανάπτυξης του Ναυστάθμου Κρήτης είναι στρατηγικής σημασίας. Πέρα από το προφανές, ότι μπαίνει τέλος στη συγκέντρωση του Στόλου σε μία βάση, οι μονάδες του ΠΝ αποκτούν δυνατότητα μεγαλύτερης παραμονής στο πεδίο, εξουδετερώνοντας και το πλεονέκτημα που είχε ο τουρκικός στόλος χάρη στον  Ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο.

Οπως, εξάλλου, σημειώνει η «Καθημερινή», από τη Βουλή πέρασε επίσης και η υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του ΠΝ, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο ανθυποβρυχιακού πολέμου στις φρεγάτες, παρότι καταφθάνουν και τα νέα MH-60R. Η προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές δαπάνες (90 εκατ. ευρώ) προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70, ενώ ένα ανάλογο κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών.

Συνολικά 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την προμήθεια 30.000 βλημάτων 120 χιλιοστών για τις ανάγκες των κυρίων αρμάτων μάχης LEO 2 του Ελληνικού Στρατού, ενώ από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πέρασε και η προμήθεια νέων πυραύλων Hellfire (AGM-114R) για τα ελικόπτερα Απάτσι με σύστημα κατεύθυνσης λέιζερ, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, τέλος, αναμένεται να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και προγράμματα όπως η αποστολή τριών C-130 για συντήρηση και επαναφορά σε πτητική κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...