222
Σαν ένα τεράστιο χέρι, το παγόβουνο «δείχνει» προς τη Νότια Γεωργία | BBC

Παγόβουνο-γίγας σε πορεία σύγκρουσης με νησιά στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 13:23
Σαν ένα τεράστιο χέρι, το παγόβουνο «δείχνει» προς τη Νότια Γεωργία
|BBC

Παγόβουνο-γίγας σε πορεία σύγκρουσης με νησιά στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 13:23

Ενα τεράστιο κομμάτι πάγου, σε μέγεθος περίπου όσο η μισή Κρήτη, αποσπάστηκε από την Ανταρκτική και ταξιδεύει προς τα βόρεια, στα βρετανικά νησιά της Νότιας Γεωργίας.

Το παγοβουνο A68a είναι πολύ πιθανό να προσαράξει στη βρετανική υπερπόντια κτήση, αναφέρει το BBC.

Αν συμβεί αυτό, θα βάλει σε κίνδυνο τους πιγκουίνους και τις φώκιες που ζουν εκεί. Τα ζώα αναζητούν την τροφή τους κάνοντας τις ίδιες διαδρομές κάθε φορά, οπότε αν αυτές αποκλειστούν από τον πάγο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να θρέψουν τα μικρά τους, που θα πεθάνουν από την πείνα μέχρι να τους φέρουν τροφή.

Κίνδυνοι –και μάλιστα θανάσιμοι– υπάρχουν και για τη θαλάσσια ζωή, όπως αυτή του βυθού, που κυριολεκτικά θα συνθλιβεί από δισεκατομμύρια τόνους πάγου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν το παγόβουνο χτυπήσει τα νησιά, θα μπορούσε να μείνει εκεί για μια δεκαετία. Το οικοσύστημα θα επανέλθει, βέβαια, κάποια στιγμή.

Η Νότια Γεωργία είναι ένα είδος «μαγνήτη» για μικρά και μεγάλα παγόβουνα, που αποσπώνται από την Ανταρκτική και φτάνουν εκεί χάρη στα ισχυρά ρεύματα.

Το A68a, παρά το μέγεθός του, είναι σχετικά «ρηχό», με το βυθισμένο κομμάτι να φτάνει το πολύ τα 200 μέτρα, κάτι που κάνει την πρόσκρουση με τη στεριά πιθανή.

Υπάρχουν όμως και τα θετικά από την επαπειλούμενη πρόσκρουση, καθώς το κομμάτι πάγου μεταφέρει τεράστιες ποσότητες σκόνης που μπορούν να αναζωογονήσουν το πλαγκτόν και αυτό με τη σειρά του τη θαλάσσια πανίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...