435
Ο δράκος του Κόμοντο είναι η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα μήκος. Εδώ η φωτογραφία από το νησί που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου | Save Komodo Now

Ανησυχία για το «Jurassic Park» με δράκους του Κόμοντο στην Ινδονησία

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2020, 17:04
Ο δράκος του Κόμοντο είναι η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα μήκος. Εδώ η φωτογραφία από το νησί που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου
|Save Komodo Now

Ανησυχία για το «Jurassic Park» με δράκους του Κόμοντο στην Ινδονησία

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2020, 17:04

Τον γύρο του Διαδικτύου έκανε η φωτογραφία ενός δράκου του Κόμοντο απέναντι σε ένα φορτηγό, που προκάλεσε ανησυχία για την κατασκευή ενός θεματικού πάρκου στο στυλ του «Jurassic Park» στο φυσικό περιβάλλον των ιδιαίτερων αυτών ζώων

Η κατασκευή είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης της Ινδονησίας, που θέλει να αλλάξει δραστικά των τουρισμό στα νησιά όπου ζουν οι δράκοι. Το είδος αυτό δεν εμφανίζεται σε κανένα άλλο μέρος στον κόσμο και οι επιστήμονες θεωρούν πως τα συγκεκριμένα νησιά είναι το σπίτι τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Φυσικά, δεκάδες χιλιάδες άτομα θέλουν να δουν την μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου με τα ίδια τους τα μάτια, μα τα τελευταία χρόνια, οι αρχές  προσπαθούν να μειώσουν την ροή των τουριστών στα νησιά.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης της περιοχής είχε φέρει στο τραπέζι μία αμφιλεγόμενη πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι 2.000 κάτοικοι του νησιού Κόμοντο θα έπρεπε να μετακομίσουν, αφήνοντας το νησί αποκλειστικά στους δράκους.

Τελικά, αποφασίστηκε πως οι ντόπιοι μπορούν να παραμείνουν, αλλά από το 2020, αν κανείς θέλει να δει από κοντά έναν δράκο του Κόμοντο, θα πρέπει να πληρώσει μία ετήσια συνδρομή 1.000 δολαρίων.

Οι κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η αλλαγή αυτή στην πολιτική της γίνεται για να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον των δράκων, αλλά λίγο καιρό αργότερα, ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός θεματικού πάρκου στο νησί Ρίνκα, όπου ζει ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός δράκων.

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα λέγεται «Jurassic Park» στην Ινδονησία, γιατί οι αρχιτέκτονες του ανάρτησαν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πρόταση τους, χρησιμοποιώντας για μουσική υπόκρουση την μουσική από την διάσημη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το βίντεο τράβηξε την προσοχή αρκετών χρηστών των social media, κάποιοι εκ των οποίων δεν ήταν και πολύ χαρούμενοι με το χτίσιμο μίας μεγάλης κατασκευής στο φυσικό περιβάλλον των δράκων. Την αντίδραση αταβιστικών οργανώσεων, σαν το Save Komodo Now, προκάλεσε και η φωτογραφία στην οποία ένα από τα ζώα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα φορτηγό, που βοηθά στην κατασκευή του θεματικού πάρκου.

Στην ανακοίνωση της, η οργάνωση για την προστασία των δράκων έγραψε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δράκοι του Κόμοντο ακούν το βουητό των μηχανών και μυρίζουν τον καπνό των μηχανημάτων. Ποιος θα είναι ο μελλοντικός αντίκτυπος τέτοιων project; Νοιάζεται κανείς, πλέον, για την προστασία των δράκων;»

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ενημέρωσε το BBC πως κανένας δράκος του Κόμοντο δεν πρόκειται να πάθει κακό και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Δασοκομίας ανακοίνωσε πως μία επιτροπή θα ταξιδέψει στα νησιά για να φροντίσει για την ασφάλεια των ζώων.

Στην Ινδονησία υπάρχουν περίπου 3.000 δράκοι του Κόμοντο, με τους περισσότερους από αυτούς-περίπου 1.700-να βρίσκονται στο νησί Κόμοντο και άλλους 1.000 να κατοικούν στο γειτονικό νησί Ρίνκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...