465
Το ρωσικό ερευνητικό σκάφος στη Θάλασσα Λάπτεφ | ISSS-2020

Συναγερμός στην Αρκτική: Αρχισε η απελευθέρωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 18:55
Το ρωσικό ερευνητικό σκάφος στη Θάλασσα Λάπτεφ
|ISSS-2020

Συναγερμός στην Αρκτική: Αρχισε η απελευθέρωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 18:55

Οι επιστήμονες βρήκαν ανησυχητικές ενδείξεις ότι τα κοιτάσματα μεθανίου που παρέμεναν παγωμένα στον Αρκτικό Ωκεανό, έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, σε μία μεγάλη έκταση στα ανοικτά της ανατολικής Σιβηρίας.

Σύμφωνα με την Guardian, τα κοιτάσματα, γνωστά ως «οι κοιμώμενοι γίγαντες του κύκλου του άνθρακα», βρίσκονται σε βάθος 350 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας Λάπτεφ, κοντά στη Ρωσία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η απελεύθερωσή τους μπορεί να προκαλέσει νέα άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Επιστήμονες ετοιμάζουν τα μηχανήματα πάνω στο ερευνητικό σκάφος – ISSS-2020

Τα ιζήματα στην Αρκτική περιέχουν τεράστιες ποσότητες παγωμένου μεθανίου και άλλων αερίων, γνωστά ως υδρίτες. Το μεθάνιο είναι πολύ επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου, 80 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία έχει τοποθετήσει την αποσταθεροποίηση των υδριτών στον Αρκτικό Κύκλο ως ένα από τα τέσσερα χειρότερα σενάρια για απότομη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα που βρίσκεται στην περιοχή με ρωσικό ερευνητικό σκάφος διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι κρύσταλλοι διαλύονται στο νερό αλλά τα επίπεδα μεθανίου στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν τέσσερις με οκτώ φορές περισσότερα από το φυσιολογικό και ότι το αέριο ανέβαινε στην ατμόσφαιρα.

«Προς το παρόν, δεν περιμένουμε σημαντική επίδραστη στη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Το σύστημα αυτό στην ανατολική Σιβηρία έχει ήδη διαταραχθεί», δήλωσε στην Guardian ο Σουηδός Οριαν Γκούσταφσον, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Οι επιστήμονες θα οριστικοποιήσουν τα ευρήματά τους όταν ολοκληρώσουν την αποστολή τους και επιστρέψουν στο εργαστήριο.

Η θερμοκρασία στην Αρκτική ήδη ανεβαίνει με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Η απελευθέρωση του μεθανίου είναι από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του επιστημονικού κόσμου και δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς από τα υπολογιστικά μοντέλα.

Στο ερευνητικό σκάφος συμμετέχουν 60 άτομα. Είναι η πρώτη αποστολή που επιβεβαιώνει ότι το χειρότερο έχει αρχίσει να συμβαίνει και το διαπίστωσε σε διαφορετικούς σταθμούς σε μία έκταση μήκους 150 χιλιομέτρων και πλάτους 1ο χλμ.

Το ρωσικό ερευνητικό σκάφος εν πλω

Ο Ιγκορ Σεμιλέτοφ, από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, είπε ότι τα επίπεδα μεθανίου είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι έχει βρεθεί έως σήμερα -έως και 400 φορές. «Είναι μία καινούργια σελίδα που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να το επιβεβαιώσουμε».

Η πιθανότερη αιτία του φαινομένου είναι η εισβολή θερμών ρευμάτων από τον Ατλαντικό στον ανατολικό Αρκτικό Ωκεανό, η οποία προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία ήταν πέντε βαθμοί Κελσίου υψηλότερες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, τον περυσινό χειμώνα, οι πάγοι στη θάλασσα έλιωσαν πολύ νωρίτερα από το σύνηθες, ενώ φέτος, ακόμα δεν έχει αρχίσει η χειμερινή πήξη, η οποία δεν έχει ποτέ παρουσιάσει τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...