747
Η αντιπολιτευτική «γυμναστική» από τα μέλη της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται.. |

Ούτε ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρών στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 17:34
Η αντιπολιτευτική «γυμναστική» από τα μέλη της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται..
|

Ούτε ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρών στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 17:34

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) σε επίπεδο ευρωομάδας, έναντι των -τουρκικής προέλευσης- ισχυρισμών περί «νεκρών προσφύγων στον Εβρο», «παράνομων επαναπροωθήσεων» στο Αιγαίo και άλλων τέτοιων συκοφαντικών δημοσιευμάτων για τη χώρα που διακινούνται τους τελευταίους μήνες, είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση.

Παρά την αποδοκιμασία της εθνικά επιζήμιας αυτής συμπεριφοράς, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την επανέλαβαν ξανά και μάλιστα στην συζήτηση με αντικείμενο την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ουδείς εκ των έξι εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή εμφανίστηκε στη συζήτηση, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για τη στάση που επιμένει να τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση στα διεθνή fora σε μία σειρά από ευαίσθητα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Μεταναστευτικό κτλ).

Η ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να πάρει θέσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  έχει αναλυτικά ως εξής:

«Η στάση αυτή προκαλεί ανησυχητικά ερωτήματα. Πώς εξηγείται η παντελής απουσία της σε αυτό το μείζον ζήτημα που άπτεται των εθνικών μας συμφερόντων; Πώς συμβαδίζει με τις έντονες δηλώσεις και αντιδράσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που είχε βγάλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Πώς ερμηνεύεται η προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι με δική τους πρωτοβουλία ήθελαν να γίνει συζήτηση και να υπάρξει και ψήφισμα, όταν οι ίδιοι σήμερα απείχαν πλήρως; Μήπως τελικά δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τους συντρόφους τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της GUE/NGL;»

Τελευταίο «κρούσμα» της εν λόγω συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά των υπουργών της κυβέρνησης, κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και Κουμουτσάκη με αφορμή την παρουσία τους μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs / LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για πολιτική απομόνωση των τριών υπουργών και για αλαζονική στάση τους, με την οποία, όπως περιγράφεται, «κατάφεραν να “εξοργίσουν” ακόμη περισσότερο τα μέλη της Επιτροπής με αποτέλεσμα να δεχτούν βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως του ισπανού σοσιαλιστή Ντομενέκ Ρουίθ Ντεβέσα, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη ρητορική των ελλήνων αξιωματούχων ως “ακροδεξιά”» (περισσότερα εδώ).

Οι τοποθετήσεις στη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα

Σε παρέμβασή της στη συζήτηση στις Βρυξέλλες για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε στους συμμετέχοντες ότι «η Τουρκία απειλεί επισήμως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, αμφισβητεί την ισχύ των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) και διεκδικεί νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και δεν έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Κάνοντας αναφορά στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψαν πρόσφατα Ελλάδα και Ιταλία, η κυρία Σπυράκη τόνισε ότι στόχος της Ελλάδος είναι η διαπραγμάτευση (και) με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και σε περίπτωση μη συμφωνίας, η προσφυγή από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με τη σειρά της, η συνάδελφος της κυρίας Σπυράκη, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε  στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις που -όπως είπε- παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Πώς να εξηγήσω εγώ στους συμπολίτες μου στη Ρόδο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο και την Κρήτη τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις που παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο;
Πώς να εξηγήσω στους συμπολίτες μου στον Εβρο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο που υποδέχονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δείχνοντας πρωτοφανή αλληλεγγύη, τα fake news των Τούρκων που τους παρουσιάζουν ως δολοφόνους μικρών παιδιών; Και πώς να εξηγήσω στους χριστιανούς συμπολίτες μου ότι η Αγιά Σοφιά μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά για να προσθέσει αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοσέπ Μπορέλ στην Αγκυρα:

«Πώς να εξηγήσω στους συμπολίτες μου πως όταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απειλεί απροκάλυπτα την Ένωση και αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος μέλος μας, την Κύπρο, εσείς ο ύπατος εκπρόσωπός μας, χαμογελάτε;».

Στη δική του παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής τουΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι «ο κ. Ερντογάν ανοίγει θέματα που είχαν κλείσει πριν από 100 χρόνια με τη Συνθήκη της Λωζάνης, με τις αναθεωρητικές του ενέργειες, προκαλεί στις σχέσεις του με Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία», με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την «πρόκλησή του σχετικά με την προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Οπως επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, η απάντηση σε αυτή την κλιμάκωση «δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιέχει συγκεκριμένα μέτρα όπως εμπάργκο όπλων, ενίσχυση της επιχείρησης Ειρήνη ώστε να μη συνεχίζεται η μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, κυρώσεις για όσους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, τον ξαφνικό θάνατο της Τελωνειακής Ενωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...