491
Τα δελφίνια εκτός από πανέξυπνα είναι και αληθινοί πατριώτες, υποστηρίζει ο ουκρανικός στρατός |

Ουκρανο-ρωσικός πόλεμος για τον πατριωτισμό των… δελφινιών

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 08:00
Τα δελφίνια εκτός από πανέξυπνα είναι και αληθινοί πατριώτες, υποστηρίζει ο ουκρανικός στρατός
|

Ουκρανο-ρωσικός πόλεμος για τον πατριωτισμό των… δελφινιών

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 08:00

Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά, η συμπεριφορά των οποίων έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνα των σκύλων: είναι και αυτά πολύ πιστά και κολυμπούν με ενθουσιασμό προς το μέρος ανθρώπων που έχουν γνωρίσει στο παρελθόν. Κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί ότι δελφίνια που κρατούνται σε δελφινάριο έχουν αρνηθεί να φάνε όταν κάποιο άλλο που μένει μαζί τους πεθάνει, και υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποια δελφίνια σταμάτησαν να αναπνέουν όταν χωρίστηκαν από ανθρώπους με τους οποίους είχαν σχηματίσει έναν ιδιαίτερο δεσμό. Είναι, δηλαδή, το μόνο πλάσμα στο ζωικό βασίλειο που μπορεί να αυτοκτονήσει – όπως και ο άνθρωπος.

Ισως λοιπόν οι ουκρανικοί ισχυρισμοί να μην είναι τόσο τραβηγμένοι από τα μαλλιά -ή από τα πτερύγια- όπως τους καταλογίζουν οι Ρώσοι.

Τι συνέβη λοιπόν στον υδάτινο κόσμο που προκάλεσε ακόμα ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Η Ουκρανία διατηρούσε μία «στρατιά» από εκπαιδευμένα δελφίνια σε στρατιωτική βάση στην Κριμαία, τα οποία ήταν ειδικά εκπαιδευμένα ώστε να κατασκοπεύουν τις κινήσεις των Ρώσων, ή να προειδοποιούν σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian,  τα συγκεκριμένα δελφίνια πιάστηκαν αιχμάλωτα από τους Ρώσους το 2014. Η Ουκρανία απαίτησε την επιστροφή τους, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε. Υπήρχε και το κινηματογραφικό σενάριο ότι οι Ρώσοι σκόπευαν να τα μετεκπαιδεύσουν ώστε να υπακούουν πλέον σε δικές τους εντολές, αναπτύσσοντας μάλιστα νέες τεχνολογίες ενυδρείων προκειμένου να αξιοποιήσουν τα δελφίνια σε υποθαλάσσιες μυστικές αποστολές.

Τέσσερα χρόνια πέρασαν και τα σχέδια των Ρώσων φαίνεται πως ναυάγησαν στα ανοιχτά της θάλασσας, καθώς τα ουκρανικά δελφίνια όχι μόνο δεν αλλαξοπίστησαν, αλλά τα περισσότερα πέθαναν κιόλας.

Ο Μπόρις Μπάμπιν, εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης στην Κριμαία προχώρησε τις θεωρίες συνωμοσίας λίγα ναυτικά μίλια παραπέρα, δηλώνοντας ότι τα δελφίνια έπεσαν μαχόμενα, πέθαναν υπερασπιζόμενα την πατρίδα τους.

Οτι με άλλα λόγια, τα δελφίνια ήταν «πραγματικοί πατριώτες» που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν ρωσικές διαταγές, αρνήθηκαν να φάνε το φαγητό που τους πρόσφεραν οι «ρώσοι εισβολείς», έκαναν απεργία πείνας, που κατά συνέπεια τα οδήγησε σε έναν ηρωικό θάνατο.

Συνεχίζοντας να πλέκει το εγκώμιο των δελφινιών, ο ουκρανός πολιτικός δεν δίστασε να συγκρίνει τα ουκρανικά δελφίνια με τους ουκρανούς στρατιώτες. Μαντέψτε ποιοι αποδείχτηκαν περισσότερο πατριώτες… «Τα δελφίνια είναι πιο ευσυνείδητα από πολλούς στρατιώτες. Πολλοί Ουκρανοί έχουν πάρει τον όρκο που κάποτε έδωσαν στην πατρίδα τους πολύ πιο αψήφιστα από αυτά τα αξιοθαύμαστα πλάσματα».

Υπάρχουν βέβαια και πιο νηφάλιες φωνές -και από την πλευρά της Ουκρανίας-, που θεωρούν ότι όλα αυτά είναι μια φτηνή προπαγάνδα και ότι τα δελφίνια ζούσαν παραμελημένα, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα από κανέναν από τα δύο στρατόπεδα.

Και έρχεται ένα ακόμα σενάριο, για να αποδείξει ότι τα δελφίνια ίσως να μην πέθαναν τελικά ως ήρωες πολέμου, αλλά ως παρηκμασμένοι ηθοποιοί: εκπρόσωποι του ρωσικού στρατοπέδου αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα δελφίνια που ανήκαν στον συγκεκριμένο στρατό πουλήθηκαν για διαφημιστικούς σκοπούς ή πέθαναν από φυσικά αίτια. Την ώρα δηλαδή που οι Ουκρανοί παραδειγματίζονταν από την αυταπάρνηση και το θάρρος των δελφινιών, εκείνα έκαναν καριέρα στη διαφήμιση.

Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι επιπλέει μεγάλη παραπληροφόρηση για το τι πραγματικά συνέβη στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης δελφινιών στην Κριμαία. Αβυσσος η ψυχή του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...