649
Ο Πέτρος Ξανθόπουλος, τέως διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ(ΑΕΠΙ)

Oριστικό τέλος στην ΑΕΠΙ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 15:58
Ο Πέτρος Ξανθόπουλος, τέως διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ
|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ(ΑΕΠΙ)

Oριστικό τέλος στην ΑΕΠΙ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 15:58

Στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, με την επωνυμία «ΑΕΠΙ – Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.» προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για την κατάληξη του σκανδάλου που άρχισε να ξετυλίγεται μετά το πόρισμα ελέγχου που διενεργήθηκε για  λογαριασμό του υπουργείου στην εταιρεία και αποκάλυψε «τρύπα» εκατομμυρίων στα οικονομικά της .

Ενδεικτικό της διαχείρισης που γινόταν επί σειρά ετών είναι ότι -σύμφωνα με το πόρισμα- ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ Πέτρος Ξανθόπουλος, ελάμβανε το 2011 μισθό 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του διοικητικού συμβουλίου έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.

Χαρακτηριστικό επίσης, είναι ότι μόνο για την περίοδο 2011 – 2014 τα μέλη του δ.σ.  και συγγενείς τους έλαβαν αμοιβές 7,4 εκατ.ευρώ, ενώ άλλα 7,2 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε συνδεδεμένη εταιρία για τεχνική υποστήριξη.

Από τα οικονομικά στοχεία προέκυψε επίσης ότι από το 2014, η ΑΕΠΙ εμφάνιζε αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν τιμολογηθεί και εισπραχθεί από χρήστες μουσικής. Τα αδιανέμητα ποσά ωστόσο ήταν αδύνατον να αναλυθούν καθώς δεν εμφανίζονταν αντιστοίχηση τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

Στην ουσία οι μέτοχοι μοίραζαν μεταξύ τους τα λεφτά από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών δίνοντας δεξιά και αριστερά (και κυρίως στους εαυτούς τους) αστρονομικά ποσά για σκοπούς μισθοδοσίας ή σε συνδεδεμένες εταιρείες που ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Ετσι την στιγμή που η ΑΕΠΙ κατέρρεε εξαιτίας των ύποπτων αμοιβών και συναλλαγών με συνδεδεμένες εταιρείες χωρίς τιμολόγια, οι καλλιτέχνες έπαιρναν ψίχουλα.

Ηδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος έχει ασκήσει ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα  σε βάρος των υπευθύνων της ΑΕΠΙ για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση ποσών που φθάνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος του επί χρόνια επικεφαλής της εταιρείας Πέτρου Ξανθόπουλου, μελών της οικογένειας του που είχαν θέσεις ευθύνης, αλλά και εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο με εκτελεστικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση μετά από αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν διαπράξει τις ανά περίπτωση πράξεις που τους αποδίδονται, το διάστημα από 2003 έως το 2017. Οι κακουργηματικές κατηγορίες που καταλογίζει ο εισαγγελέας στους εμπλεκόμενους αφορούν τα αδικήματα της:

– Συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματικής οργάνωση,

– Υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο,

– Απάτης από κοινού και κατ’ επάγγελμα,

– Απιστίας από κοινού,

– Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα,

– Ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και

– Φοροδιαφυγής δια ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Η απόφαση για την οριστική ανάκληση της άδειας ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)«λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της ΑΕΠΙ για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους – τα μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους – μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το Ελληνικό Δημόσιο, στους δε μετόχους και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά (7) κακουργήματα».

Παράλληλα με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωράει στη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εντός του ΟΠΙ, που ως στόχο έχει τη ρύθμιση της αγοράς και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών, με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, δίκαιο, αντικειμενικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Όλη η υποδομή και η τεχνογνωσία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης θα μεταβιβασθεί στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει και που τα ίδια τα μέλη, μέσω της Γενικής τους Συνέλευσης, θα επιλέξουν σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 51Α του νόμου 4481/2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...