456
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης | Thomas Samson/Pool via REUTERS

Οργή Μακρόν και Μέρκελ για τις παρακολουθήσεις από ΗΠΑ και Δανία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 11:06
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης
|Thomas Samson/Pool via REUTERS

Οργή Μακρόν και Μέρκελ για τις παρακολουθήσεις από ΗΠΑ και Δανία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 11:06

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ και τη Δανία ζήτησαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τις καταγγελίες ότι οι δύο χώρες συνεργάστηκαν για την παρακολούθηση ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και η γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν είναι αποδεκτό, μεταξύ συμμάχων και, ακόμη περισσότερο, μεταξύ συμμάχων και ευρωπαίων εταίρων», τόνισε ο Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της γαλλογερμανικής συνόδου – δηλώσεις που επιδοκίμασε η Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε ότι έχει ήδη διενεργηθεί έρευνα για το ζήτημα εδώ και πολύ καιρό.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν να ξεκαθαριστεί πλήρως το τι συνέβη, πρόσθεσε ο Μακρόν και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καχυποψία για τέτοια θέματα ανάμεσα σε ευρωπαίους και αμερικανούς συμμάχους.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τη Δευτέρα, όταν η δημόσια τηλεόραση της Δανίας (DR) ανέφερε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) κατασκόπευε ευρωπαίους ηγέτες από το 2012 μέχρι το 2014, χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας. Μεταξύ άλλων παρακολουθούσε και υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία. Εξηγήσεις έχουν ζητήσει και τα σκανδιναβικά κράτη.

Η NSA συνεργάστηκε με τη δανέζικη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE για να μπορέσει να υποκλέψει συνομιλίες και μηνύματα.

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η υπουργός Αμυνας της Δανίας, Τρίνε Μπράμσεν, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε για την υπόθεση τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR. Η υπουργός δήλωσε ότι «η συστηματική παρακολούθηση στενών συμμάχων είναι απαράδεκτη».

Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δήλωση της Μπράμσεν, ανέφερε το Politico.

Η Μέρκελ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο τότε αρχηγός της γερμανικής αντιπολίτευσης, Πέερ Στάινμπρουκ, ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατασκόπευε η NSA.

Η αμερικανική υπηρεσία είχε πρόσβαση στα μηνύματα, τις τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και το ιστορικό της χρήσης του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat και στα social media.

Αμερικανοί και Δανοί δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει πρώτος ο Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013, όταν είχε καταγγείλει ότι η NSA κρυφακούει τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ. Ο Λευκός Οίκος τότε, επί Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε πει ότι δεν παρακολουθεί ούτε πρόκειται να παρακολουθήσει την επικοινωνία της γερμανίδας καγκελάριου.

Οπως αναφέρει το BBC, μετά την αποκάλυψη των ΜΜΕ, ο Σνόουντεν έκανε δηλώσεις, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «ήταν άμεσα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο τότε». Είναι το λιγότερο ενδιαφέρον, πάντως, ότι οι νέες αποκαλύψεις έγιναν λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, από τότε που έγινε πρόεδρος, και τις συναντήσεις του με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...