233
Προσευχή μουσουλμάνων σε τέμενος στο Ριάντ | EPA/AHMED YOSRI

Σαουδική Αραβία προς ιμάμηδες: Χαμηλώστε την ένταση στα ηχεία έξω από τα τεμένη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 11:00
Προσευχή μουσουλμάνων σε τέμενος στο Ριάντ
|EPA/AHMED YOSRI

Σαουδική Αραβία προς ιμάμηδες: Χαμηλώστε την ένταση στα ηχεία έξω από τα τεμένη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 11:00

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υπεραμύνθηκαν της απόφασης να αναγκάσουν χιλιάδες τεμένη σε όλη τη χώρα να μειώσουν την ένταση των μεγαφώνων τους, μια απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και θετικά σχόλια.

Το υπουργείο Ισλαμικών Υποθέσεων ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τα τεμένη να ρυθμίσουν τα μεγάφωνά τους στο ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος τους και να περιορίσουν τη χρήση τους, καλώντας μόνο σε προσευχή αντί να μεταδίδουν όλη την προσευχή και το κήρυγμα.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό ελήφθη έπειτα από παράπονα πολιτών, όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, στους θρησκευτικούς και συντηρητικούς κύκλους της χώρας.

Ο υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων Αμπντουλατίφ αλ Σέιχ δικαιολόγησε την απόφασή του, εξηγώντας ότι σκέφτεται την υγεία των παιδιών και των ηλικιωμένων που ενοχλούνται από τον θόρυβο.

«Οσοι επιθυμούν να προσευχηθούν δεν χρειάζονται να ακούν τις κλήσεις του ιμάμη σε προσευχή», διαβεβαίωσε ο αλ Σέιχ σε βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Θα πρέπει ήδη να βρίσκονται μπροστά από το τέμενος», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό, τηλεοπτικά δίκτυα ήδη μεταδίδουν τις προσευχές και το κήρυγμα των ιμάμηδων.

Σε μια χώρα όπου υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τεμένη, η απόφαση έγινε σε γενικές γραμμές δεκτή θετικά. Ωστόσο προκάλεσε και αντιδράσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με την εμφάνιση ενός hashtag το οποίο ζητούσε την απαγόρευση της δυνατής μουσικής στα εστιατόρια και τα καφέ.

Ο αλ Σέιχ από την πλευρά του χαρακτήρισε τους επικριτές του μέτρου «εχθρούς του βασιλείου», που επιζητούν να «προκαλέσουν την κοινή γνώμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...