293
Αν η Πάτι Σμιθ κερδίσει το «εναλλακτικό» Νομπέλ Λογοτεχνίας, θα το σνομπάρει όπως έκανε το 2016 ο Μπομπ Ντίλαν στο κλασικό Νομπέλ; | EPA/ENNIO LEANZA

Ολοι οι καλοί χωράνε στο εναλλακτικό Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 14:57
Αν η Πάτι Σμιθ κερδίσει το «εναλλακτικό» Νομπέλ Λογοτεχνίας, θα το σνομπάρει όπως έκανε το 2016 ο Μπομπ Ντίλαν στο κλασικό Νομπέλ;
|EPA/ENNIO LEANZA

Ολοι οι καλοί χωράνε στο εναλλακτικό Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 14:57

Σάλος είχε προκληθεί πριν από λίγους μήνες, όταν ανακοινώθηκε ότι το εφετινό λογοτεχνικό βραβείο Νομπέλ δεν πρόκειται να απονεμηθεί, στη σκιά ενός σεξουαλικού σκανδάλου. Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδική Ακαδημία κατέφυγε σε μία μορφή εσωτερικής «κάθαρσης», με τη δέσμευση ότι το 2019 θα απονεμηθούν δύο βραβεία – και το χρωστούμενο του 2018.

Ωστόσο, ο λογοτεχνικός κόσμος δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια, έτσι ανέλαβαν δράση οι σουηδικές βιβλιοθήκες, αποφασίζοντας να απονείμουν εφέτος ένα εναλλακτικό, πιο απελευθερωμένο και πιο… ροκ αδερφάκι του παραδοσιακού Νομπέλ.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, μερικοί από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της σκανδιναβικής χώρας έκαναν την εξής ανακοίνωση: «Σε μία εποχή κατά την οποία οι ανθρώπινες αξίες περνούν μεγάλη κρίση, η λογοτεχνία οφείλει να μπαίνει μπροστά και να προσπαθεί ακόμη πιο δυναμικά να πατάξει την κουλτούρα της σιωπής και της καταπίεσης».

Η εναλλακτική λίστα με τις υποψηφιότητες περιλαμβάνει μερικά πολύ ηχηρά και εντυπωσιακά ονόματα συγγραφέων, μεταξύ των οποίων η «μαμά» του «Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Αμερικανός Κόρμακ ΜακΚάρθι και ο συμπατριώτης του Ντον Ντελίλο, ο Ισραηλινός Αμος Οζ, η Καναδή Μάργκαρετ Ατγουντ, αλλά και η Πάτι Σμιθ – «πολύ πιο αγαπητή για τη μουσική της, παρά για τα βιβλία της», όπως σχολιάζει ο Guardian.

Αραγε, αν η Πάτι Σμιθ κερδίσει το «εναλλακτικό» Νομπέλ Λογοτεχνίας, θα το σνομπάρει όπως έκανε το 2016 ο συνάδελφός της Μπομπ Ντίλαν στο κλασικό Νομπέλ; Μέσα από αυτή την πιο «δημοκρατική» λίστα υποψηφίων, αντανακλάται πάντως και το γούστο που έρχεται πιο κοντά στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση του εναλλακτικού Νομπέλ είναι να υπάρχουν δύο ανδρικές και δύο γυναικείες υποψηφιότητες στην τελική τετράδα υποψηφίων. Πολύ σημαντική καινοτομία, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τους 114 βραβευμένους με το κλασικό Νομπέλ Λογοτεχνίας μόλις οι 14 είναι γένους θηλυκού!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...