337
Ο προσωρινός γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Αντερς Ολσον, ανακοινώνει την αναβολή των βραβείων | TT News Agency/Janerik Henriksson/via REUTERS

Σεξουαλικά σκάνδαλα ακύρωσαν το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2018

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 10:45
Ο προσωρινός γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Αντερς Ολσον, ανακοινώνει την αναβολή των βραβείων
|TT News Agency/Janerik Henriksson/via REUTERS

Σεξουαλικά σκάνδαλα ακύρωσαν το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2018

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 10:45

Η σεξουαλική παρενόχληση έπληξε και τα Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα απονείμει βραβείο Λογοτεχνίας για το 2018, στον απόηχο καταγγελιών ότι ανέχτηκε στους κόλπους της έναν άνδρα που κατηγορείτο για σεξουαλικές επιθέσεις. Το σοκ υπήρξε μεγάλο καθώς όπως αποκάλυψαν σουηδικά ΜΜΕ, ο Ζαν-Κλοντ Αρνό, φωτογράφος και σύζυγος της ποιήτριας μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας Καταρίνα Φρόστενσον, είχε παρενοχλήσει ακόμα και τη διάδοχο του θρόνου της χώρας, πριγκίπισσα Βικτόρια!

Η Σουηδική Ακαδημία γνωστοποίησε ότι θα απονείμει δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2019. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια, από το 1943 δηλαδή, που δεν θα απονεμηθεί Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του 71χρονου σήμερα Αρνό, εν μέσω μιας γενικευμένης ευαισθησίας που έχει δημιουργήσει το κίνημα #MeToo, είχαν προκαλέσει εδώ και εβδομάδες έντονες τριβές και παραιτήσεις στους κόλπους της Σουηδικής Ακαδημίας. Μόλις στις 12 Απριλίου παραιτήθηκε η Σάρα Ντάνιους, μόνιμη γραμματέας της Svenska Akademien και πρόσωπο των βραβείων καθώς έως τώρα ήταν αυτή που έκανε τη λιτή ανακοίνωση του τιμώμενου λογοτέχνη κάθε χρόνο. Τη διαδέχτηκε ο Αντερς Ολσον, ο οποίος έκανε τη σχετική ανακοίνωση για την αναβολή της βράβευσης για το 2018.

Μετά τις αποκαλύψεις, η επιτροπή απονομής του βραβείου διχάστηκε. Από τη μία πλευρά βρίσκονταν οι «προστάτες» του Αρνό, αυτοί, δηλαδή που γνώριζαν αλλά επέλεξαν να σιωπήσουν ή αποδέχονταν ως αλήθεια τις διαβεβαιώσεις του ότι είναι αθώος, ενώ από την άλλη στάθηκαν εκείνοι που κατήγγειλαν αυτήν την άτυπη ομερτά, ένα βαρύτατο πλήγμα στα θεμέλια του κατεξοχήν σουηδικού και συνάμα παγκόσμιου θεσμού.

Ο Αρνό είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου. Ανάμεσα στα 18 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης για τα οποία τον κατηγορούν, φέρεται να παρενόχλησε και την πριγκίπισσα Βικτορία κατά τη διάρκεια μιας τελετής σε βίλα ιδιοκτησίας της Σουηδικής Ακαδημίας. Η Βικτόρια, κόρη του βασιλιά Καρόλου-Γουσταύου ΙΣτ’, είναι σήμερα 40 ετών.

Μόνο έξι χρονιές, από το 1901 οπότε καθιερώθηκαν, δεν απονεμήθηκαν Νομπέλ Λογοτεχνίας, ουδέποτε όμως λόγω σκανδάλου. Η Σουηδική Ακαδημία δεν είχε απονείμει βραβείο το 1914 και το 1918 (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος), το 1940, 1941, 1942, και 1943 (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) καθώς και το 1935 για λόγο που ουδέποτε αποκαλύφθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...