379
Πανηγυρισμοί για τους Εργατικούς, παρά τις προβλέψεις ότι θα επικρατούσαν οι λαϊκιστές | EPA/Koen van Weel

Ολλανδία: Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις, πρωτιά των Εργατικών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 07:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2019 17:38
Πανηγυρισμοί για τους Εργατικούς, παρά τις προβλέψεις ότι θα επικρατούσαν οι λαϊκιστές
|EPA/Koen van Weel

Ολλανδία: Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις, πρωτιά των Εργατικών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 07:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2019 17:38

Οι Εργατικοί του Φρανς Τίμερμανς διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις και τους αναλυτές που ανήγγειλαν τον θρίαμβο των λαϊκιστών και επικράτησαν στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών, όπως έδειχναν τα exit polls.

Η δημοσκόπηση εξόδου της Ipsos για τη δημόσια τηλεόραση NOS φέρνει τους Εργατικούς (PvdA) του υποψήφιου για την προεδρία της Κομισιόν Τίμερμανς να ξεπερνούν τους Φιλελεύθερους (VVD) αλλά και τους ακροδεξιούς λαϊκιστές του Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), που θεωρούνταν ότι θα επικρατήσουν στην αναμέτρηση.

Το PvdA αναμένεται να εξασφαλίσει τις πέντε από τις 26 έδρες της Ολλανδίας στην Ευρωβουλή , ενώ η παράταξη του δεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το VVD, αναμένεται να καταλάβει τέσσερις έδρες με το 14% των ψήφων. Αλλες τέσσερις έδρες αναμένεται να καταλάβουν οι εταίροι του Ρούτε στην κυβέρνηση, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

Το FvD του ευρωσκεπτικιστή λαϊκιστή Τιερί Μποντέ θα εξασφαλίσει τρεις έδρες, αφού συγκέντρωσε το 11,2% των ψήφων και μάλιστα στην πρώτη εκλογική του εμφάνιση. Αντίθετα, τρεις έδρες χάνει το PVV του Γκερτ Βίλντερς.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, το FvD αναμενόταν να δώσει μάχη με το VVD του Ρούτε για την πρώτη θέση.

Μια τυπικά ολλανδική εικόνα: ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, χωρίς συνοδεία, πηγαίνει να ψηφίσει με το ποδήλατό του (REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αφού κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της Κυριακής και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την Πέμπτη ψήφισε και η Βρετανία, αλλά τα αποτελέσματα και εκεί θα ανακοινωθούν την Κυριακή. Σήμερα Παρασκευή ψηφίζουν στην Τσεχία και την Ιρλανδία και την Κυριακή σε όλες τις άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Μοσκοβισί: «Εκπληκτική και επάξια νίκη»

Ο Ρούτε συνεχάρη τον κεντρικό υποψήφιο του PvdA, Φρανς Τίμερμανς και ο Μποντέ παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν να προσελκύσει τέτοια υποστήριξη.

Οι Ολλανδοί Πράσινοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατακτούν τρεις έδρες, και χαιρέτισαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο αντίπαλος του Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, συμπατριώτης του Μπας Έικαουτ, είπε ότι «πρόκειται για εξαιρετικά αποτελέσματα για τους Πράσινους και την προοδευτική Ευρώπη στην Ολλανδία».

Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δεν πέρασαν φυσικά απαρατήρητα στις Βρυξέλλες: ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί  τα αποκάλεσε «εκπληκτική και επάξια νίκη», καθώς και ένα «ενθαρρυντικό σημάδι» για τις άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Ομοίως, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, είπε ότι πρόκειται για επιτυχία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του Τίμερμανς, προσωπικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...