402
Η Κάρολιν βαν ντερ Πλας ρίχνει την ψήφο της στην κάλπη | EPA/SEM VAN DER WAL

Ολλανδία: Ενα νέο λαϊκιστικό κόμμα θριάμβευσε στις περιφερειακές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 13:22
Η Κάρολιν βαν ντερ Πλας ρίχνει την ψήφο της στην κάλπη
|EPA/SEM VAN DER WAL

Ολλανδία: Ενα νέο λαϊκιστικό κόμμα θριάμβευσε στις περιφερειακές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 13:22

Μεγάλη ήττα γνώρισε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μαρκ Ρούτε στις περιφερειακές εκλογές της Ολλανδίας, την Τετάρτη, τις οποίες κέρδισε ένα καινούργιο κόμμα λαϊκιστών, που συγκέντρωσε τις ψήφους διαμαρτυρίας των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την οργή των ολλανδών κτηνοτρόφων και των αγροτών, κάτι που εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η Κάρολιν βαν ντερ Πλας και το κόμμα της, το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB).

Η επιτυχία του κόμματος σημαίνει ότι ο Ρούτε μπορεί να μην έχει τις απαραίτητες ψήφους στη Γερουσία για να περάσει όλα τα περιβαλλοντικά νομοσχέδια που θέλει. Ενα σημείο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην ολλανδική επαρχία, είναι το σχέδιο μείωσης των εκπομπών αζώτου κατά 50% μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο στόχος αυτός είναι μεγάλος πονοκέφαλος για την ολλανδική κυβέρνηση, καθώς σημαίνει ότι σε κάποιες περιφέρειες, θα χρειαστεί μείωση έως και 95% στις εκπομπές αζώτου, αφήνοντας χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς δουλειά.

«Η Ολλανδία έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτές τις πολιτικές. Δεν είναι μόνο το άζωτο, είναι ότι οι πολίτες δεν είναι ορατοί, δεν τους ακούν, δεν τους παίρνουν στα σοβαρά», δήλωσε η αρχηγός του ΒΒΒ, πρώην δημοσιογράφος με ειδίκευση στα αγροτικά θέματα. Η ίδια ίδρυσε το κόμμα πριν τέσσερα χρόνια.

Μετά τον θρίαμβό της, η Βαν ντερ Πλας δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, τονίζοντας ότι πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να το αγνοούν τα υπόλοιπα. «Το τρένο στη Χάγη συνεχίζει το ταξίδι του. Θα το σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Με το 90% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το ΒΒΒ έλαβε 19%, κάτι που του δίνει 15 από τις 75 έδρες της Γερουσίας. Με αυτά τα νούμερα, το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών θα έχει τους περισσότερους βουλευτές στην Ανω Βουλή, ενώ δεύτερος θα είναι ο συνασπισμός του Εργατικού Κόμματος και των Πράσινων-Αριστερών με 15 βουλευτές.

Αντίθετα, ο συνασπισμός του Ρούτε πέφτει στις 24 έδρες από τις 32 που έχει τώρα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα περιπλέξει το υπόλοιπο της θητείας του φιλελεύθερου δεξιού ολλανδού πρωθυπουργού, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τους τελευταίους μήνες. Ο συνασπισμός των Εργατικών-Πράσινων-Αριστερών έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το πρόγραμμα για το κλίμα αν δεν γίνει ακόμα πιο επιθετικό.

Οι εκλογές αυτές πάντως, ανέφερε ο Guardian, έδειξαν και πόσο εφήμερη μπορεί να είναι η δόξα για τα λαϊκιστικά κόμματα, καθώς το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Τιερί Μποντέ, που είχε κερδίσει το 15% των ψήφων το 2019, τώρα είδε το ποσοστό του να γκρεμίζεται στο 3%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...