765
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη | AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οικονόμου: Στρατηγική η υγειονομική ασφάλεια με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 13:23
Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη
|AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οικονόμου: Στρατηγική η υγειονομική ασφάλεια με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 13:23

Μια αποτίμηση του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, αλλά και μια προαναγγελία για το τι αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός στο ήδη πολυσυζητημένο τηλεοπτικό του μήνυμα για την πορεία της πανδημίας, έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων με αναφορές στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λονδίνο. Στη διάρκεια της επίσκεψης είχε συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, συναντήσεις με επενδυτές και ομογενείς, ενώ παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, για να προσθέσει: «Η επίσκεψη αυτή πιστοποιεί εύγλωττα τη συνολική αναβάθμιση της Ελλάδος και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει διεθνώς η χώρα μας ως αποτέλεσμα σχεδιασμού και εργώδους προσπάθειας. Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον βρετανό πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την επιθυμία της Ελλάδος για στενότερη συνεργασία, στον εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Εθεσε στον κ. Τζόνσον επίσημα το αίτημα της Ελλάδος για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Οπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει, υπό την προϋπόθεση σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Αγκυρα με νέες, παράνομες προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για την ευόδωση των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

»Στις συνεντεύξεις του στα βρετανικά μέσα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο επειδή εκλάπησαν από τον λόρδο Ελγιν και δεν θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ή απλώς την πρόταση του δανεισμού τους. Τόνισε παράλληλα ότι η προσέγγιση σύμφωνα με την οποία τα Γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, επειδή βρίσκονται εκεί για πάρα πολύ καιρό, είναι αναχρονιστική και προφανώς δεν γίνεται και αποδεκτή».

Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα στους πολίτες για την πανδημία και τη συνεχή προσπάθεια για την ανάσχεσή της και τη διαχείριση των επιπτώσεών της.

»Νωρίτερα σήμερα το πρωί υπέγραψε την απόφαση σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται η διαδικασία επίταξης ιδιωτών γιατρών προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

»Η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει η κοινωνία ανοιχτή. Η πανδημία επιμένει, δημιουργεί ένα πλέγμα συνεπειών για την πατρίδα μας, η αντιμετώπιση και η υπέρβαση των οποίων απαιτεί σχέδιο, στρατηγική και προσήλωση στον στόχο.

»Αυτό είναι που έκανε και εξακολουθεί να κάνει η κυβέρνησή μας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Περνώντας αμέσως μετά στον τομέα της Οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η χώρα παρουσίασε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τον Οκτώβριο. Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας δημιουργούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απεικονίζεται στην άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα καθολικό ευρωπαϊκό ζήτημα, που προφανώς πλήττει και τη χώρα μας και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση ανέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα, διέγνωσε τις διαστάσεις του και τρέχει ένα σχέδιο ανάσχεσης και αναστροφής των συνεπειών, ένα σχέδιο ανάσχεσης και αναστροφής πρωτογενών και δευτερογενών ανατιμήσεων. Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ».

Και ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Ως προϊόν των ενεργειών μας και των μέτρων που πολύ έγκαιρα πήραμε, η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση με το χαμηλότερο πληθωρισμό, καταγράφοντας αύξηση 2,8%, σαφώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 4,4%. Οπως μάλιστα επισημαίνεται από την Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε και στα 27 κράτη-μέλη, με την ενέργεια να αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα ανατιμήσεων, καθώς οι τιμές της αυξήθηκαν κατά 23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

»Μέσα σε αυτό το πλέγμα εισαγόμενων διεθνών κρίσεων, που επηρεάζει ήδη τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, η κυβέρνηση, με ψύχραιμη και λελογισμένη διαχείριση, στέκεται στο πλευρό των πολιτών, προκειμένου οι ανατιμήσεις να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην οικιακή οικονομία αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, από τη μία, μας επιτρέπουν την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία και, από την άλλη, μας εξασφαλίζουν ότι η χώρα μας θα προοδεύσει τάχιστα όταν οι κρίσεις αυτές ατονήσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News