276
Τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κέρδη εγγυάται η «πράσινη ανάπτυξη», ενώ η οικολογική καταστροφή σημαίνει γενική χρεοκοπία | Shutterstock

Και όμως, οι μεγάλες πολυεθνικές μπορεί να σώσουν τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2018, 20:00
Τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κέρδη εγγυάται η «πράσινη ανάπτυξη», ενώ η οικολογική καταστροφή σημαίνει γενική χρεοκοπία
|Shutterstock

Και όμως, οι μεγάλες πολυεθνικές μπορεί να σώσουν τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2018, 20:00

Αν κάποιος το είχε πει πριν από λίγο καιρό, σίγουρα θα είχε προκαλέσει την κοροϊδία και το τρανταχτό γέλιο. Ομως, να που έγινε και αυτό: η Shell συνέδεσε τους μισθούς των στελεχών της με τον σεβασμό των στόχων περί μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα! Φαινόταν αδύνατον, επειδή οι μέτοχοι που ξεκίνησαν την εκστρατεία υπέρ αυτών των στόχων ήταν μειοψηφία. Και όμως, τελικά συνέβη και είναι ενδεικτικό μιας πραγματικά επαναστατικής τάσης, γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times (με συνδρομή).

Οι μεγάλοι επενδυτές γίνονται οι νέοι μαχητές της οικολογίας. Πρόκειται για επενδυτές των οποίων η οικονομική επιφάνεια αποτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και οι οποίοι όλο και συχνότερα χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να πιέσουν τους μεγάλους «ρυπογόνους παράγοντες» της Γης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, να αναλάβουν εκστρατείες για τη μείωση των εκπομπών και να είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τα έργα τους.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το κίνητρο των «οικολογικά ευαισθητοποιημένων» και σεβαστών επενδυτών δεν είναι άλλο από την έγνοια τους για τις δικές τους επιχειρήσεις: οι άνθρωποι φοβούνται για την τύχη των επενδύσεών τους, επειδή η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει την αξία όσων από αυτές βασίζονται στα παραδοσιακά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), θέτοντας εν κινδύνω την αναπαραγωγή των κεφαλαίων, συνολικά, αλλά και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία τους.

Τα όποια βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν μπορούν στην πραγματικότητα να αντισταθμίσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική καταστροφή την οποία «εγγυάται» η γενικότερη περιβαλλοντική καταστροφή.

Αν το κοινωνικό αίτημα για μεγαλύτερη προσοχή στην ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές και στις καινούργιες τεχνολογίες δεν εισακουστεί, επαπειλείται η συρρίκνωση, αφού επενδυτικοί κολοσσοί (ασφαλιστικά Ταμεία, οργανισμοί, εταιρείες κ.ά.) δεσμεύονται να απεμπλακούν από εταιρείες που δεν εγκαταλείπουν τουλάχιστον ορισμένους τύπους ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...