375
Αντιπολεμικοί διαδηλωτές στη Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Οι Ρώσοι παρακάμπτουν τη λογοκρισία με τα emoji

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 22:11
Αντιπολεμικοί διαδηλωτές στη Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Οι Ρώσοι παρακάμπτουν τη λογοκρισία με τα emoji

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 22:11

Την ημέρα που άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία άρχισε να κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα μια εικόνα που έμοιαζε με γρίφο.

Ηταν μια εικόνα του εθνικού ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν με τον αριθμό επτά και ένα emoji με άνθρωπο που περπατά. Το μήνυμα ήταν σαφές στους Ρώσους: Συγκέντρωση κατά του πολέμου στην πλατεία Πούσκιν, στο κέντρο της Μόσχας, στις επτά το απόγευμα.

Σαφές είναι, ωστόσο, το μήνυμα και για τις Αρχές, που το έχουν δει πολλές φορές να χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια.

«Διαδήλωση στις 7 στην πλατεία Πούσκιν» λέει αυτό το μήνυμα που κυκλοφορούσε στα κοινωνικά δίκτυα στη Ρωσία | Instagram

Από το 2014 στη Ρωσία απαγορεύονται οι διαδηλώσεις που δεν έχουν άδεια. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 15 ημερών την πρώτη φορά που θα συλληφθούν, η οποία μπορεί να κλιμακωθεί μέχρι και στα πέντε χρόνια.

Η λύση που βρήκαν οι ακτιβιστές, όπως σημειώνει το BBC, είναι τα κωδικοποιημένα μηνύματα. «Πάμε μια βόλτα, έχει ωραίο καιρό», είναι ένα από τα μηνύματα που προτρέπουν στη συμμετοχή σε μια διαδήλωση.

Για όσους ξεχνιούνται και μιλούν ανοιχτά για τις διαδηλώσεις, όπως ο Αλεξάντερ, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλες. Αστυνομικοί με πολιτικά τον «επισκέφτηκαν» το επόμενο πρωί έξω από την κατοικία της φίλης του, τον πήραν στο τμήμα και τον κράτησαν για ημέρες. Υπέγραψε όμως και χαρτί με το οποίο ενημέρωνε τις Αρχές για όσα έκανε. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν η συμμετοχή στη διαδήλωση ή οι αναφορές που κινητοποίησαν τις Αρχές, γιατί ο Αλεξάντερ συνελήφθη ξανά, σε ημέρα που δεν γίνονταν διαδηλώσεις.

Αλλη μία διαδηλώτρια, που επίσης αναφέρθηκε στα κοινωνικά δίκτυα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, συνελήφθη όταν πήγε να πάρει το τρένο. Πιστεύει ότι την εντόπισαν από το σύστημα αναγνώρισης προσώπων στο Μετρό της Μόσχας ενώ στο δικαστήριο της έδειξαν ένα screenshot από ένα tweet που ελήφθη ελάχιστα μετά τη δημοσίευσή του.

Από την έναρξη της εισβολής, εδώ και δύο εβδομάδες, έχουν συλληφθεί 14.000 πολίτες σε όλη τη χώρα για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις. Πολλοί τέθηκαν υπό κράτηση για μερικές ώρες ή και ημέρες.

Εν τω μεταξύ είναι σε ισχύ από τις 4 Μαρτίου νόμος ο οποίος προβλέπει κάθειρξη μέχρι και 15 χρόνια για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ακόμη ένα κύμα περιορισμών και μπλοκαρισμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία μάλλον δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...