562
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ από μοναχική διαδηλώτρια στη Σουηδία την Παρασκευή μίλησε σε χιλιάδες νέους στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Lucas Jackson

Οι νέοι όλου του κόσμου βγήκαν στους δρόμους για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 22:01
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ από μοναχική διαδηλώτρια στη Σουηδία την Παρασκευή μίλησε σε χιλιάδες νέους στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Lucas Jackson

Οι νέοι όλου του κόσμου βγήκαν στους δρόμους για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 22:01

Ηταν μία ξεχωριστή ημέρα η Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: με έναν εντυπωσιακό παγκόσμιο συντονισμό εκατομμύρια μαθητές «την κοπάνησαν» από τα σχολεία τους, αλλά για καλό σκοπό. Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν σε πολλές από τις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, σε Ανατολή και Δύση, για να διαμαρτυρηθούν με οικολογικούς στόχους, υπέρ της προστασίας του κλίματος που πλήττεται από τους ρύπους.

Θέλησαν έτσι να μεταδώσουν ένα μήνυμα στους ηγέτες των χωρών της Γης ότι πρέπει πλέον να αναλάβουν δράση, από κοινού και συντονισμένα, ώστε να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή. (Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις, δείτε και εδώ.)

Μανχάταν, Νέα Υόρκη: οι νεαροί Αμερικανοί δηλώνουν ότι «αξίζουν ένα μέλλον» και το διεκδικούν | REUTERS/Shannon Stapleton

Οι προβολείς, όπως είναι φυσικό, έπεσαν εκεί όπου έλαμψε το αστέρι του εφηβικού ακτιβισμού, η σουηδέζα μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ: στο Μανχάταν. Στην καρδιά, λοιπόν, της Νέας Υόρκης η Γκρέτα ηγήθηκε εντυπωσιακής συγκέντρωσης και πορείας και εκφώνησε λόγο.

Η Γκρέτα όπως εμφανίστηκε σε ένα βίντεο #naturenow | Tom Mustill Gripping Films Ltd via REUTERS

Η σουηδέζα ακτιβίστρια, πριν από την ογκώδη συγκέντρωση του Μανχάταν, δήλωσε ότι «αισιοδοξεί πολύ» ύστερα από τη μαζική συμμετοχή των συνομηλίκων της στις ανά τον κόσμο διαδηλώσεις: «Είναι απίστευτα όσα καταφέραμε μαζί, είναι μια ιστορική ημέρα» δήλωσε, ενώ απευθύνθηκε μέσω live stream σε χιλιάδες νεαρούς συμπατριώτες της που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης.

Τζακάρτα, Ινδονησία: και στη νησιωτική χώρα της Ασίας η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν μεγάλη | REUTERS/Irene Barlian

Η Γκρέτα ήταν καλά ενημερωμένη για την πορεία των διαδηλώσεων παντού και μόλις είπε ότι 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες στην Αυστραλία και 100.000 στο Βερολίνο, καταχειροκροτήθηκε από τους νεαρούς Σουηδούς. Στο Twitter ανέβασε μάλιστα και μία φωτογραφία από την συγκέντρωση των αθηναίων μαθητών.

«Ασκήσαμε τόσο μεγάλη πίεση στους πολιτικούς, που απλά δεν μπορούν πια να αποτύχουν» είπε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομά της ρυθμικά. «Εμείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, δείξαμε τι ακριβώς υποστηρίζουμε, τώρα εναπόκειται σε εκείνους να δείξουν ότι μας άκουσαν. Τώρα πρέπει να το αποδείξουν».

Μανχάταν, Νέα Υόρκη: οι Τραμπ και Τζόνσον πρωταγωνίστησαν σε ορισμένα πλακάτ | REUTERS/Shannon Stapleton

Στις ΗΠΑ διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες σε περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, οι κυριότερες διαδηλώσεις έγιναν στην Ουάσιγκτον, στη Βοστώνη, στο Σικάγο, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Μαϊάμι.

Από τη μία άκρη της Γης στην άλλη

Μεγάλες συγκεντρώσεις για την κλιματική αλλαγή έγιναν σε πλήθος πόλεων σε όλες τις ηπείρους, και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το επιβεβαιώνουν:

Κρακοβία, Πολωνία: εντυπωσιακή νεανική πορεία | Jakub Wlodek/Agencja Gazeta via REUTERS
Λαχώρη, Πακιστάν: συμμετοχή και παλμός και από τους Πακιστανούς | REUTERS/Mohsin Raza
Τίρανα, Αλβανία: οι Αλβανοί δεν υστέρησαν στο παγκόσμιο προσκλητήριο | EPA/MALTON DIBRA
Βερολίνο, Γερμανία: παραδοσιακά μαζική η διαδήλωση στην οικολογικά ευαίσθητη πόλη| REUTERS/Christian Mang
Βουκουρέστι, Ρουμανία: δράση για το κλίμα ζήτησε και η ρουμανική νεολαία | Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...