691
«Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης» γράφει το πλακάτι του κοριτσιού στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας |

Μαθητές σε όλο τον πλανήτη απεργούν για το κλίμα στα βήματα της Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 11:18
«Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης» γράφει το πλακάτι του κοριτσιού στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας
|

Μαθητές σε όλο τον πλανήτη απεργούν για το κλίμα στα βήματα της Γκρέτα

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 11:18

Από την Αυστραλία και την ανατολική Ασία και έπειτα στην Ευρώπη και τελικά στην Αμερική, η Παρασκευή είναι ημέρα παγκόσμιων κινητοποιήσεων για το κλίμα από μαθητές – αυτούς που θα κληθούν να ζήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε όλο τον κόσμο είναι προγραμματισμένες περισσότερες από 5.000 εκδηλώσεις, ένα πραγματικό τσουνάμι κινητοποιήσεων, που άρχισε μόνη πριν από ένα χρόνο στη Σουηδία η Γκρέτα Tούνμπεργκ.

Σήμερα η 16χρονη σουηδέζα ακτιβίστρια θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Νέας Υόρκης, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις Αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους.

«Καιγόμαστε». Κυριολεκτικά όπως δείχνει το πλακάτ της γυναίκας στην Αυστραλία
Το κοριτσάκι ζητά να περικοπούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι να κόβονται τα δέντρα

Το «τσουνάμι» εκδηλώθηκε πρώτα στην Ωκεανία, λόγω της διαφοράς ώρας με τον Δυτικό κόσμο. Χιλιάδες μαθητές, αλλά και μεγαλύτεροι, βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους του Σίδνεϊ και άλλων πόλεων της Αυστραλίας για να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν από τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας», τονίζουν σε όλους τους τόνους οι μαθητές.

Ενα τεράστιο πλήθος στο Χόμπαρτ της Τασμανίας στην Αυστραλία // Twitter

Κινητοποιήσεις έγιναν και σε νησιά του Ειρηνικού που απειλούνται άμεσα από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Παιδιά στις Νήσους του Σολομώντα διαδήλωσαν στις ακτές φορώντας παραδοσιακές φούστες από χόρτα και κρατώντας ξύλινες ασπίδες. Στα νησιά Βανουάτου και στο Κιριμπάτι παιδιά φώναζαν: «Δεν θα υποχωρήσουμε, θα πολεμήσουμε».

Κινητοποίηση στα νησιά του Σολομώντα // PACIFIC/via REUTERS

Στην Ταϊλάνδη, μια χώρα με θλιβερά ποσοστά θαλάσσιας μόλυνσης από πλαστικά, περισσότεροι από 200 νέοι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ευρηματική η διαμαρτυρία στη Ταϊλάνδη
Στο Παρίσι εκκλήσεις για δράση // Reuters
Πλήθος κόσμου στο Βερολίνο
«Σώστε τον κόσμο μας» ζητά ο βέλγος διαδηλωτής
Γκρέτα με φωτοστέφανο στη διαδήλωση στην Ουκρανία

Στη Γερμανία ήταν προγραμματισμένες σχεδόν 500 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και βέβαια στο Βερολίνο, στην εμβληματική πύλη του Βραδεμβούργου.

Ακόμη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν αλλαγές από τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται: περίπου 1.500 εργαζόμενοι στην Αmazon εξέφρασαν την επιθυμία να διαδηλώσουν την Παρασκευή, εξηγώντας ότι η εταιρεία –την οποία πρόσφατα η Greenpeace κατηγόρησε για τις αυξημένες εκκλήσεις αερίων του θερμοκηπίου– θα πρέπει να «επιδείξει πραγματικά ηγετικό πνεύμα στο θέμα του κλίματος».

Πολύ πιθανόν η πίεση να έπιασε τόπο: Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon και ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, δεσμεύθηκε να εκπληρώσει 10 χρόνια νωρίτερα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Ηχηρή εξαίρεση στις κινητοποιήσεις η Κίνα, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι Αρχές –πάντα καχύποπτες για κάθε είδους μαζική εκδήλωση- δεν έχει δώσει άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. «Η κινεζική νεολαία έχει τις δικές της μεθόδους», υποστηρίζουν ωστόσο ακτιβιστές.

Κινητοποιήσεις διαρκείας

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη δύο εβδομάδων κινητοποιήσεων για το κλίμα.

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος των νέων για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ. Εκτός από την Tούνμπεργκ, 500 νέοι από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, της Ασία και την Αφρική αναμένονται στη σύνοδο.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη μια ειδική σύνοδος κορυφής για το κλίμα, με τη συμμετοχή 100 ηγετών κρατών και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της Γενικής Συνόδου του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συντονισμένη παγκόσμια απεργία για το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...