629
Το λεωφορείο της Αστυνομίας που έγινε στόχος της επίθεσης | REUTERS/Osman Orsal

Εκρηξη με 11 νεκρούς στην Πόλη

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 10:40
Το λεωφορείο της Αστυνομίας που έγινε στόχος της επίθεσης
|REUTERS/Osman Orsal

Εκρηξη με 11 νεκρούς στην Πόλη

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 10:40

Ολα δείχνουν τρομοκρατικό χτύπημα. Και πάλι. Η Κωνσταντινούπολη γίνεται ακόμη μία φορά στόχος τρομοκρατών, όπως φαίνεται, με την έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο να αιματοκυλήσει ξανά το κέντρο της σημαντικότερης τουρκικής πόλης.

Ολα έγιναν το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά τις 08:30, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κοντά σε στάση λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν αστυνομικούς!

Με βάση τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, το οποίο επικαλείται και το BBC, 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 36 άλλοι έχουν τραυματιστεί, με όλους τους τραυματίες να έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης ώστε να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους. Από τους 11 νεκρούς, οι εφτά είναι αστυνομικοί και οι τέσσερις πολίτες. Αργότερα, και ο Βασίπ Σαχίν, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε τον παραπάνω απολογισμό.

Λίγο μετά την επίθεση, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων οι οποίοι οδηγήθηκαν στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας για να ανακριθούν.

Το λεωφορείο της τουρκικής Αστυνομίας, που ήταν ο στόχος, ήταν σταθμευμένο στην περιοχή Βεζνέτσιλερ της Κωνσταντινούπολης, με αρκετό κόσμο να περνά από το σημείο, αφού ήταν ώρα αιχμής που οι Τούρκοι πήγαιναν στις δουλειές τους και διέρχονταν από το κέντρο της πόλης. Μάλιστα, μόλις είχε αρχίσει να κινείται και είχε περάσει δίπλα από το παγιδευμένο όχημα.

2016-06-07T070056Z_2135408600_LR1EC670JH9NL_RTRMADP_3_TURKEY-BLAST
Το λεωφορείο της Αστυνομίας μετά την έκρηξη, ανετράπη (Osman Orsal/Reuters)

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο ακούστηκαν και αρκετοί πυροβολισμοί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για συμπλοκή αστυνομικών με δράστες ή εάν ήταν απλώς για εκφοβισμό.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το σημείο αποκλείστηκε, η πρόσβαση σε αυτό επιτράπηκε μόνο σε ασθενοφόρα και στους άντρες της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής.

Πώς έγιναν όλα

Η έκρηξη σημειώθηκε σε όχημα που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το λεωφορείο της Αστυνομίας. Το λεωφορείο ανετράπη, υπέστη μεγάλες ζημιές από την έκρηξη, ενώ αρκετές υλικές φθορές σημειώθηκαν και στα γύρω αυτοκίνητα και καταστήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=mjh2BrlL4Po

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δράστες είχαν παρκάρει το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στο σημείο, τα οποία πυροδότησαν με τηλεχειρισμό την ώρα που περνούσε μπροστά το λεωφορείο.

Λίγο αργότερα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των αστυνομικών που σκοτώθηκαν, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan, το αυτοκίνητο το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν από απόσταση, ήταν νοικιασμένο.

Το σημείο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται, μόλις, δύο χιλιόμετρα από την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί και είναι αρκετά δημοφιλές, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Κλειστό παραμένει και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται ελάχιστα μέτρα μακριά.

Η πρώτη αντίδραση από τον Ερντογάν 

Για την επίθεση ενημερώθηκε η κυβέρνηση, ενώ ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χασεκί, όπου νοσηλεύονται κάποιοι από τους τραυματίες.

Ο Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε: «Από τους τρομοκράτες, μπορούμε να περιμένουμε ανά πάσα στιγμή επιθέσεις όπως η σημερινή στην Κωνσταντινούπολη».

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως η τρομοκρατία έχει στοχεύσει τη δημοκρατία της Τουρκίας και επισημαίνοντας: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι κατά της δημοκρατίας της Τουρκίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι σημαντικός και για την ασφάλεια της περιοχής της ΕΕ». Παράλληλα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζον Μπας, ανήρτησε μήνυμα στο Twitter γράφοντας: «Βαθιά θλιμμένος από τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Τέτοια ανούσια βία δε μπορεί να εκλογικευτεί σε καμία περίπτωση. Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια επίθεση και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται πως η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, με την τουριστική κίνηση να μειώνεται κατά 40% πέρυσι.

Αναλυτικότερα, μόνο μέσα στο 2016 είχαμε:

  • 12 Ιανουαρίου / Κωνσταντινούπολη: 12 νεκροί
  • 17 Φεβρουαρίου / Αγκυρα: 30 νεκροί
  • 18 Φεβρουαρίου / Ντιγιαρμπακίρ: 6 νεκροί
  • 13 Μαρτίου / Αγκυρα: 37 νεκροί
2016-06-07T070925Z_1384508529_LR1EC670JVENP_RTRMADP_3_TURKEY-BLAST
Υλικές ζημιές και στα γύρω καταστήματα (Osman Orsal/Reuters)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...