283
Οι Μαρκ Μάιλι (μπροστά) και Λόιντ Οστιν αναφέρονται στο Κογκρέσο για τα αμυντικά θέματα – καρέ της 23ης Μαρτίου | REUTERS/Michael A. McCoy

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ξέσπασμα παγκοσμίου πολέμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 20:31
Οι Μαρκ Μάιλι (μπροστά) και Λόιντ Οστιν αναφέρονται στο Κογκρέσο για τα αμυντικά θέματα – καρέ της 23ης Μαρτίου
|REUTERS/Michael A. McCoy

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ξέσπασμα παγκοσμίου πολέμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 20:31

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν είπε ανησυχητικά λόγια την Πέμπτη 23 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια ακρόασής του στο Κογκρέσο: «Αν η Κίνα αποφασίσει να παραδώσει φονικά όπλα στη Ρωσία, θα παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεχομένως, η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα».

Είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός της κυβέρνησης Μπάιντεν συσχετίζει τόσο απροκάλυπτα την πιθανή κινεζική στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία με τον κίνδυνο της παγκόσμιας ανάφλεξης, σχολιάζει η Corriere della Sera. Η Ουάσινγκτον παρακολούθησε την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα με μεγάλη ανησυχία και, προφανώς, κατέληξε σε απαισιόδοξο συμπέρασμα, γράφει.

Το Πεκίνο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο σε αυτό που οι Αμερικανοί θεωρούν σημείο χωρίς επιστροφή: στην αποστολή εξελιγμένων βομβών στον Πούτιν. Ο στόχος (των Κινέζων) είναι να επιτραπεί στον ρωσικό στρατό να αντέξει την ουκρανική αντεπίθεση, είπαν στους αμερικανούς βουλευτές ο Οστιν και ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Μαρκ Μάιλι.

Σημειωτέον ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων πρώτα ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο και κατόπιν από τον Ζελένσκι. Το δίδυμο του Πενταγώνου προσπάθησε να πείσει τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου να εγκρίνουν τον αμυντικό Προϋπολογισμό, αρχίζοντας από τις δαπάνες για τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία. Το πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο, όμως, είναι λίγο πιο σύνθετο, σχολιάζει η Corriere.

Ναι μεν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει το σχέδιο διαμεσολάβησης που παρουσίασε ο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο δεν θέλει να κλείσει και τους διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα. Ετσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να τηλεφωνήσει στον Σι. Και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τις προετοιμασίες για την ειδική αποστολή του στο Πεκίνο, η οποία είχε αναβληθεί όταν ξέσπασε η κρίση των κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News