444
Αμερικανοί στρατιώτες κρατούν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ, το 2004 | EPA/SHAWN THEW

Μόσχα: Το απεμπλουτισμένο ουράνιο θα βλάψει πρώτα τους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 14:56
Αμερικανοί στρατιώτες κρατούν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ, το 2004
| EPA/SHAWN THEW

Μόσχα: Το απεμπλουτισμένο ουράνιο θα βλάψει πρώτα τους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 14:56

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επεσήμανε ότι η χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων θα βλάψει πρώτα τους ουκρανούς στρατιώτες και τον ευρύτερο πληθυσμό, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της χώρας για δεκαετίες, ακόμη και για αιώνες.

Η Ρωσία έχει αντιδράσει οργισμένα στα σχέδια που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Βρετανία για την αποστολή οβίδων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία.

Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συμβατική μορφή πυρομαχικών, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα με «πυρηνικά εξαρτήματα» στο Κίεβο.

«Η Δύση γνωρίζει πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο», ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των Δυνάμεων Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Ο ίδιος είπε ότι τα στοιχεία για τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στα Βαλκάνια και στο Ιράκ δείχνουν σοβαρές και με διάρκεια αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς και στο περιβάλλον.

Η αγροτική βιομηχανία της Ουκρανίας κινδυνεύει να υποφέρει «για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, μελλοντικά», σχολίασε.

Οι επικριτές της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπως ο Διεθνής Συνασπισμός για την Απαγόρευση των Οπλων Ουρανίου, υποστηρίζουν ότι η σκόνη που δημιουργείται από τέτοια όπλα εισπνέεται, ενώ τα πυρομαχικά που χάνουν τον στόχο τους μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα καλό εργαλείο για την καταστροφή ενός σύγχρονου άρματος μάχης.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι η χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου -σε σύγκριση με τα πυρομαχικά με βάση τους το βολφράμιο- «δεν έχει σημαντικά πλεονεκτήματα» στο πεδίο της μάχης.

Η Βασιλική Εταιρεία ανέφερε σε έκθεσή της το 2002 ότι οι κίνδυνοι για τα νεφρά και για άλλα όργανα από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι πολύ περιορισμένοι για τους περισσότερους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και για όσους κατοικούν στην περιοχή της σύγκρουσης.

Ομως, η χρήση τους σε προηγούμενες συγκρούσεις έχει δείξει άλλα: κατά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι ιταλοί στρατιώτες επλήγησαν από διάφορα «μυστηριώδη και καταστροφικά σύνδρομα» επειδή εστάλησαν σε περιοχές όπου τα αμερικανικά αεροσκάφη A-10 –τα οποία χρησιμοποιούν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου– είχαν καταστρέψει τα σερβικά τανκς.

Επίσης, από τη χρήση αυτών των τοξικών βλημάτων στον πόλεμο κατά του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, επλήγησαν αμερικανοί στρατιώτες και ιρακινοί πολίτες, αφού η μόλυνση ήταν μεγάλη –τότε είχαν πέσει περί τα 300.000 αμερικανικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και άπειρα ραδιενεργά μικροσωματίδια είχαν με τον αέρα εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή.

Η Ρωσία είναι γνωστό ότι παράγει όπλα που χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με περίπου 20 άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Συνασπισμό για την Απαγόρευση των Οπλων Ουρανίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...