441
Η ελληνοαφρικανική κοινότητα στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς | ΙΣΝ/Μαριλένα Κατσίνη

Οι Αφροέλληνες στους «Διαλόγους» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 17:35
Η ελληνοαφρικανική κοινότητα στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς
|ΙΣΝ/Μαριλένα Κατσίνη

Οι Αφροέλληνες στους «Διαλόγους» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 17:35

Ακόμη ένα μεγάλο θέμα, με διάλογους μεταξύ ειδικών και ενδιαφερομένων, ανέδειξε στη μηνιαία σειρά συζητήσεων «Διάλογοι» που οργανώνει Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αυτή τη φορά στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η Ιστορία του πολιτισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο της αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα καθώς επίσης και η θέση της δεύτερης μεγαλύτερης ηπείρου της Γης στον παγκόσμιο χάρτη.

Στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν προσπάθειες προώθησης της απενοχοποίησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης της αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία επιζητά «έναν υγιή και χαμογελαστό τρόπο ζωής», ζητήματα ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και το δικαίωμα των Αφροελλήνων, όπως προσδιορίζονται, να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην επαγγελματική απασχόληση.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης, ο γενικός διευθυντής της Action Aid Γεράσιμος Κουβαράς, η ιδρύτρια της οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής Loretta Macauley, ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Μενέλαος Καραμαγγιώλης, ο Νίκος Οντουμπιτάν, διευθύνων σύμβουλος της Generation 2.0. for Rights Equality and Diversity και ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου Αστέρης Χουλιάρας.

Οι ομιλητές επιχείρησαν, επίσης, να προσεγγίσουν ερωτήματα που αφορούν την ποικιλόμορφη ήπειρο στο σύνολό της, την απουσία ελληνικής πολιτικής ατζέντας σχετικά με τα αφρικανικά κράτη, και τις αόρατες αλυσίδες που εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να κρατούν δέσμια την πλειονότητα των κατοίκων χωρών της Αφρικής, παρά την οικονομική ανάπτυξη που σημειώνουν ορισμένες εξ αυτών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, που δημιουργήθηκε ειδικά για της ανάγκες της εκδήλωσης, με κεντρικούς ήρωες μέλη της αφρικανικής κοινότητας από την Αιθιοπία, τη Νιγηρία και τη Γκάνα, οι οποίοι ζουν και μεγαλώνουν στη γειτονιά της Κυψέλης.

Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού συντόνισε η δημοσιογράφος, εκτελεστική διευθύντρια των «Διαλόγων» και διευθύνουσα σύμβουλος του iMEdD Αννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσική και DJ set – ένα χορευτικό preview του Summer Nostos Festival, με τον νοτιοαφρικάνο παραγωγό Menzi και τους ATH KIDS.

Το Johns Hopkins στους «Διαλόγους»

Στο πλαίσιο της μηνιαίας σειράς του «ΙΣΝ Διάλογοι», το πανεπιστήμιο Johns Hopkins συνδιοργανώνει τη 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute με τίτλο Talking (and Listening) Across Divides, την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ημερίδα έχει στόχο να διερευνήσει όλα όσα μπορούν να μας διδάξουν η εμπειρία και οι επιστήμες για τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν τον παραγωγικό και δημοκρατικό διάλογο και τη συμμετοχή στα κοινά. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, των οποίων η έρευνα και εξειδικευμένη γνώση θα «φωτίσει» τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, να μετριάσουμε ή ακόμη και να λάβουμε υπόψη μας ανταγωνιστικές απόψεις – γεγονός που αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...