861
Καρέ από το βίντεο που ξεμπρόστιασε τον αυστριακό ακροδεξιό αντικαγκελάριο (σε πρώτο πλάνο, με την πλάτη στον φακό). Η μυστηριώδης Ρωσίδα φαίνεται να ακούει προσεκτικά . Ο |

Βιέννη: Γυναίκες, λεφτά και Ρώσοι στην «πόλη των κατασκόπων»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 14:50
Καρέ από το βίντεο που ξεμπρόστιασε τον αυστριακό ακροδεξιό αντικαγκελάριο (σε πρώτο πλάνο, με την πλάτη στον φακό). Η μυστηριώδης Ρωσίδα φαίνεται να ακούει προσεκτικά . Ο
|

Βιέννη: Γυναίκες, λεφτά και Ρώσοι στην «πόλη των κατασκόπων»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 14:50

«Θα το δούμε», απάντησε, σχεδόν μουρμουρίζοντας, την Κυριακή ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στους δημοσιογράφους που ήθελαν να μάθουν εάν ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χέρμπερτ Κικλ, του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), θα παραμείνει στη θέση του.

Επίσημη απάντηση ακόμα δεν υπάρχει. Εχοντας στο πλευρό του τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο επικεφαλής της αυστριακής Δημοκρατίας τάχθηκε πάντως υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, το οποίο απαθανάτισαν γερμανικά Μέσα να υπόσχεται, πριν από μία διετία, σε μια «ρωσίδα επενδύτρια» και «ανιψιά» ενός ολιγάρχη της Ρωσίας την παραχώρηση δημόσιων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική και οικονομική στήριξη στο κόμμα του.

Ο νεαρός καγκελάριος της Αυστρίας καλείται, τώρα, να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση της 18μηνης θητείας του, δεδομένου ότι ο ακροδεξιός βασικός εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό αναγνώρισε το «σφάλμα» του, όπως δήλωσε ο ίδιος, και εγκατέλειψε τη θέση του.

Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε μίλησε, ωστόσο, για «στοχευμένη πολιτική επίθεση», κάνοντας λόγο ακόμα και για συνωμοσία κατά του κόμματός του, και υποστηρίζοντας πως στην υπόθεση εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Αποψη κάθε άλλο παρά παράδοξη, σύμφωνα με τον Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera, λαμβάνοντας υπόψη πως «η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι ανέκαθεν η πόλη των κατασκόπων».

O ιταλός δημοσιογράφος αναφέρεται σε μια παράδοση που απασχολεί εδώ και καιρό τις αυστριακές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την κακόβουλη δράση αφανών προσώπων, και ισχυρίζεται πως το σκάνδαλο που έπληξε τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας μακράς αλυσίδας ύποπτων περιστατικών.

O αντικαγκελάριος και αρχηγός του FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε (REUTERS/Leonhard Foeger)

Τον Φεβρουάριο του 2018, για παράδειγμα, συνέβη κάτι δίχως προηγούμενο στην Αυστρία. Στελέχη της αστυνομίας εισέβαλαν στην έδρα της BVT, της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, και αφού ζήτησαν από τους αξιωματούχους της να παραμείνουν ακίνητοι στις θέσεις τους, διεξήγαγαν μια ενδελεχή έρευνα αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία για μια υποτιθέμενη συμπαιγνία με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με την κατηγορία είχε στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση με στόχο την κλοπή των διαβατηρίων της Βόρειας Κορέας, τα οποία τυπώνονται στην Αυστρία. Ενδέχεται, ωστόσο, οι δύο Κορέες να εμπλέκονται ελάχιστα στην υπόθεση.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η εισβολή της αστυνομίας αποτέλεσε μια κίνηση εκφοβισμού, καθώς υποπτεύονται πως η ακροδεξιά πτέρυγα της αυστριακής κυβέρνησης επιδιώκει να μάθει τι στοιχεία έχουν συλλέξει οι μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τη δράση ξενοφοβικών ομάδων απέναντι στις οποίες διάκειται φιλικά το FPÖ. Δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο τα στελέχη του κόμματος να επιδιώκουν να μάθουν τα ονόματα των πρακτόρων που κατάφεραν να διεισδύσουν στις εν λόγω οργανώσεις.

«Ενοχλούνται από την αντίσταση που προβάλλει η διευθύντρια των αυστριακών 007, θέλουν να βάλουν τους δικούς τους ανθρώπους, παίζουν βρώμικα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκουίντο Ολίμπιο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κώδικες δεοντολογίας που πρέπει να τηρούνται.

Ειδικά όταν οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολλές, είτε πρόκειται για την ύπαρξη εν υπνώσει πυρήνων του ISIS στην Αυστρία είτε για την άνοδο του εξτρεμισμού στο εσωτερικό της. «Οποιος διαπράττει λάθη, τα πληρώνει και οι μηχανορραφίες κοστίζουν», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι «εδώ και μήνες οι μυστικές υπηρεσίες των σύμμαχων κρατών δεν εμπιστεύονται πλέον την Αυστρία και τις υπηρεσίες ασφαλείας της». Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, για την σχεδόν φιλική στάση των αυστριακών εθνικιστών απέναντι στο Κρεμλίνο αλλά και για την πιθανότητα παροχής κάλυψης στους πιο σκληροπυρηνικούς από τους υποστηρικτές της Ακροδεξιάς.

Ολοένα και πιο συχνά οι αξιωματούχοι των αυστριακών μυστικών υπηρεσιών αποκλείονται από τις συναντήσεις των ευρωπαίων εταίρων τους ή αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφύλαξη. Η αποκαλούμενη Λέσχη της Βέρνης, ένα φόρουμ ανταλλαγής πληροφοριών στο οποίο συμμετέχουν οι μυστικές υπηρεσίες των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, εκφράζει εμμέσως τη δυσφορία της, όπως την εκφράζουν επίσης οι Γερμανοί και οι Βρετανοί.

Οι Αυστριακοί κατέληξαν να είναι «τοξικοί» και οι εταίροι τους άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις. Η τιμωρία τους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί υπερβολική, και πιθανώς να ήταν. Αλλά ο πρώην αντικαγκελάριος Στράχε τσίμπησε το άκρως δελεαστικό δόλωμα που του πρόσφερε η μυστηριώδης ρωσίδα «επενδύτρια» Αλιάνα Μακάροβα (όνομα μάλλον ψεύτικο).

Συναντήθηκαν το καλοκαίρι του 2017 σε μια βίλα της Ιμπιζα. Εκείνη, δηλώνοντας πως είναι συγγενής ενός ρώσου ολιγάρχη (ο οποίος αρνείται κάθε δεσμό μαζί της), υποσχέθηκε χρήματα και πολιτική στήριξη. Εκείνος δεν σταμάτησε να μιλάει, προσφέροντας δημόσιες συμβάσεις. Και αισθανόταν ιδιαίτερα άνετα, δεδομένου ότι τη συνάντηση είχε οργανώσει το δεξί του χέρι, ο Γιόχαν Γκούντενους, πρόσωπο με σημαντικές διασυνδέσεις στη Μόσχα. Ομως οι δύο αυστριακοί πολιτικοί δεν γνώριζαν πως βιντεοσκοπούνταν.

Ποιοι έστησαν την παγίδα δεν είναι γνωστό. Ξέρουμε, ωστόσο, τι ήθελαν να αποδείξουν. Και τα κατάφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λίγες ημέρες, μάλιστα, πριν από τις κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα του, ο Μίκαελ Ζιχόφερ, μέλος των Σοσιαλιστών της Αυστρίας, μας πληροφορεί ο Guardian, δήλωσε πως «μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτή είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου». Ο Ιστβαν Ουχέλι, εξάλλου, ευρωβουλευτής του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστήριξε πως ο Στράχε ήταν ο πρώτος που έπεσε και ότι πλέον «σειρά έχουν ο Σαλβίνι, η Λεπέν, ο Ορμπαν και τα υπόλοιπα ακροδεξιά ανδρείκελα της Μόσχας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...