226
Ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Μισέλ Οπετί | REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Υπόσχεση Μακρόν πάνω από τις στάχτες: «Μαζί θα ξαναχτίσουμε τη Νοτρ Νταμ»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 08:00
Ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Μισέλ Οπετί
|REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Υπόσχεση Μακρόν πάνω από τις στάχτες: «Μαζί θα ξαναχτίσουμε τη Νοτρ Νταμ»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 08:00

Την ώρα της ενότητας μπροστά στην εθνική καταστροφή και της υπόσχεσης ότι ο λαμπρός ναός θα ανοικοδομηθεί εκ νέου και –κυριολεκτικά και μεταφορικά- θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του, κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν την επαύριο της πυρκαγιάς που κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης -Μεγάλης Τρίτης για τους Ρωμαιοκαθολικούς- οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά είχε πλέον τεθεί υπό έλεγχο και ότι μεγάλο μέρος του κτιρίου είχε σωθεί. Τουλάχιστον έχει σταθεί όρθιο.

Πριν ακόμη σβήσουν οι φλόγες, εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχόταν στους συμπατριώτες του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι «θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί».

«Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μπροστά στο μιοσοκαμμένο μνημείο.

«Συναισθάνομαι τη θλίψη, το τρέμουλο που νιώθουν τόσοι πολλοί Γάλλοι. Αλλά απόψε, θα ήθελα επίσης να μιλήσω για την ελπίδα», πρόσθεσε και ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Κάλεσε τους συμπατριώτες του να είναι «υπερήφανοι, διότι οικοδομήσαμε αυτόν τον καθεδρικό πριν από 800 χρόνια και πλέον και, διαμέσου των αιώνων, τον μεγαλώσαμε και τον βελτιώσαμε. Λέω λοιπόν επίσημα απόψε: θα τον ανοικοδομήσουμε μαζί» καλώντας σε συμμετοχή «τα μεγαλύτερα ταλέντα εντός και πολύ πέραν των συνόρων μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...