906
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή Τύπου - αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 26ης Μαΐου | INTIMEnews

Ο Βαρουφάκης μπαίνει στα ρουθούνια του ΣΥΡΙΖΑ: «Στρώσατε χαλί στη ΝΔ»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 17:35
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή Τύπου - αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 26ης Μαΐου
|INTIMEnews

Ο Βαρουφάκης μπαίνει στα ρουθούνια του ΣΥΡΙΖΑ: «Στρώσατε χαλί στη ΝΔ»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 17:35

Με μότο το «μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ», ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε το στόχο του MέΡΑ25 στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καλώντας ταυτόχρονα «σε συμπόρευση όλους τους υπεύθυνους δημοκράτες που αρνούνται να είναι πελάτες κομμάτων του ‘ΝΑΙ σε όλα‘», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, το οποίο έκανε την έκπληξη στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αγγίζοντας το 3%, έκανε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και μεταξύ άλλων μίλησε για τη… «χαμένη» τελικά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, τα περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών.

«Μέχρι τις εκλογές θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από την μία, η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και δήλωσε πεπεισμένος ότι το ΜέΡΑ25 έχει ήδη αναδειχθεί «στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Οσο για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που ήδη έριξαν στο τραπέζι συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης), ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής σκηνής.

«Από εμένα», είπε στην απάντησή του, «δεν έχετε ακούσει ποτέ να λέω κάτι αρνητικό για τους συντρόφους μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθώ και τους λέω συντρόφους, παρ’ όλα αυτά που έχουν γίνει. Εάν θέλουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds από το Delaware και το New Jersey, εάν συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας να ενώσουμε τον ΤΑΥΠΕΔ με το Υπερταμείο, εάν σταματήσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και παράλληλα δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα που να μην είναι όμως κρατικοδίαιτη που να χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία για να δημιουργεί επενδυτικές ροές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επανδύσεων, εάν θέλουν να σκίσουν σε πολλά μικρά κομματάκια την επαίσχυντης συμφωνία με τον Νεντανιάχου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Αλλά μετά νομίζω ότι θα αποκτήσουν κάποια υπαρξιακή αγωνία».

Αναφερόμενος εξάλλου στο  θρίλερ που εκτυλίχθηκε με την έδρα του ΜεΡΑ25 στο  Ευρωκοινοβούλιο, ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων,  άφησε ωστόσο υπαινιγμούς για το αποτέλεσμα αφού όπως σημείωσε «το σύστημα τρεις ημέρες είχε κολλήσει στο ποσοστό ενσωμάτωσης». «Είτε είναι προβλημα του ίδιου του συστήματος είτε συμβαίνει κάτι διαφορετικό», σχολίασε με νόημα.

Η παρ’ολίγον ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα με την συνυποψήφιά τη, Δανάη Στράτου, στον χώρο της συνέντευξης Τύπου/ INTIMEnews

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της τοποθέτησης του κ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ:

  • «Η επιλογή της συνθηκολόγησης με την τρόικα το βράδυ του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, και της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημονιακό Τόξο την επομένη, έθεσε σε λειτουργία την διαδικασία ολικής επαναφοράς της ολιγαρχίας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απλώς ολοκλήρωσε αυτή την διαδικασία, επιτρέποντας στην Νέα Δημοκρατία να καταγράψει αριθμητικά, σε πανελλήνια εκλογική αναμέτρηση, την παλινόστηση μιας ημι-πτωχευμένης, αλλά ισχυρής ολιγαρχίας της οποίας η σημερινή της ηγεσία (που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει όλο τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας) αποτελεί την πολιτική έκφραση».
  • «Εχοντας νομιμοποιήσει το Δόγμα ότι η υπευθυνότητα απαιτεί την συμμόρφωση με τις προσταγές των δανειστών (ακόμα και σε ζητήματα που δεν αφορούν στην οικονομία), έχοντας δέσει τη χώρα στο 4ο Μνημόνιο υπό όρους που, από την μία, βαθαίνουν την πτώχευση της κοινωνικής οικονομίας ενώ, από την άλλη, εξασφαλίζουν σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας χρηματοδότηση του κράτους έως το 2032, έχοντας στρώσει το χαλί σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που δεν εκφράζει καν την πάλαι ποτέ Λαϊκή Δεξιά, μια Νέα Δημοκρατία που ετοιμάζεται να παραδώσει στους κερδοσκόπους ό,τι και όποιον δεν έχει ακόμα ρευστοποιηθεί……ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την δυνατότητα να ηγηθεί της αντίστασης στην Ολιγαρχική Παλινόστηση για την οποία ευθύνεται η ηγεσία του. Ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά».
  •  «Προεκλογικά, η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων των ευρωεκλογών ακυρώνει το επιχείρημα της χαμένης ψήφου πάνω στο οποίο ο πρωθυπουργός επενδύει όλη του την εκλογική στρατηγική. Μετεκλογικά, βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης που επί τέσσερα χρόνια υπερψήφιζαν τα μνημονιακά νομοσχέδια που πολύ θα ήθελε να έχει υποστηρίξει η ΝΔ, δεν θα έχουν ούτε το κουράγιο ούτε και την αξιοπιστία να αντισταθούν. Εντός αυτού του ζοφερού σκηνικού, σε αυτές τις ευρωεκλογές το ΜέΡΑ25 εκφέροντας προγραμματικό, μετριοπαθή λόγο – κάνοντας έναν ανένδοτο αγώνα τόσο εναντίον των πολιτικών που στέλνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό όσο και ενάντια στον λαϊκισμό – αναδείχθηκε ως η μόνη πραγματική πηγή ελπίδας».
  • Κατά την προεκλογική περίοδο στο ΜέΡΑ25 «αρθρώσαμε θετικό λόγο και δεν παρασυρθήκαμε στον αρνητισμό.  Προσπαθήσαμε φιλότιμα να δούμε τα θετικά της κυβέρνησης, ακόμα και της ΝΔ – την ώρα που εκείνοι φιλότιμα λασπολογούσαν οι μεν εναντίον των δε – όταν δεν προσπαθούσαν να δαιμονοποιήσουν την αντίσταση στις τρόικες που έπληξαν τον λαό μας και διέλυσαν την Ευρώπη, όταν δεν προσπαθούσαν να μας φορτώσουν το κόστος της τρόικας.Πριν καν ανακοινώσουμε το κόμμα μας, δουλέψαμε σκληρά για να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια, για το φορολογικό, για την παιδεία, για το ενεργειακό, για την υγεία, τα εθνικά θέματα. Ετσι, όταν αρχίσαμε το ανά την Ελλάδα οδοιπορικό μας καταθέσαμε στους πολίτες συγκεκριμένο πρόγραμμα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα». 
  • Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η επιρροή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ήταν οριακή. «Επικροτούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά έγινε με λάθος τρόπους απόλυτα καταστροφικούς για την Δημοκρατία». 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...