383
Το φέρετρο εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στο Καπιτώλιο | Morry Gash/Pool via REUTERS

Ο Τζορτζ Μπους τούς ένωσε μετά θάνατον

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 11:14
Το φέρετρο εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στο Καπιτώλιο
|Morry Gash/Pool via REUTERS

Ο Τζορτζ Μπους τούς ένωσε μετά θάνατον

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 11:14

Παρά την πρωτοφανή πόλωση στην αμερικανική πολιτική ζωή, πολιτικοί από όλες τις πτέρυγες, με πρώτο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκαν μαζί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρεσβύτερο Τζορτζ Μπους.

Η σορός του 41ου προέδρου των ΗΠΑ, που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 94 ετών, εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια εισήλθαν στο Καπιτώλιο το βράδυ της Δευτέρας και στάθηκαν μπροστά στο φέρετρο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο σκεπάζει η αμερικανική σημαία. Ο πρόεδρος χαιρέτισε στρατιωτικά και στη συνέχεια το προεδρικό ζεύγος αποχώρησε.

«Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους έζησε μια ζωή που ενσαρκώνει ό,τι πραγματικά εξαιρετικό έχει η Αμερική», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ανυποχώρητος στον πόλεμο, ο πρόεδρος Μπους ήταν μεγαλόψυχος τον καιρό της ειρήνης», συνέχισε αναφερόμενος στον προκάτοχό του στην προεδρία.

Ο εκλιπών είχε δηλώσει ότι δεν ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, σημάδι και αυτό της έντονης δυσαρέσκειας κατά του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία από το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, μέρος του οποίου είναι η οικογένεια των Μπους

Ωστόσο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποφάσισε να του αποδοθούν πλήρεις τιμές, διαθέτοντας το προεδρικό αεροσκάφος για να μεταφερθεί η σορός στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα, η σορός του Τζορτζ Μπους, την οποία ανέμεναν ο γιος του – και 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Τζορτζ Ουόκερ Μπους και οικείοι του με το χέρι στην καρδιά, πέρασε τις πύλες της έδρας του Κογκρέσου, όπου ο εκλιπών είχε αρχίσει την μακρά πολιτική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του 1960.

Συνοδεία τιμητικού αγήματος, το φέρετρο με τη σορό του πρώην προέδρου εισήλθε στο Καπιτώλιο υπό την ηχώ 21 κανονιοβολισμών.

Μετά την τελετή, οι πύλες άνοιξαν στον κόσμο. Το τιμητικό άγημα θα φρουρεί τη σορό μέχρι την κηδεία που θα γίνει την Τετάρτη, ημέρα εθνικού πένθους στις ΗΠΑ, στον εθνικό καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Θα παραστούν, πέρα από τον πρόεδρο Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι, ο Τζορτζ Ουόκερ και η Λόρα Μπους, όπως και ο Μπαράκ με τη Μισέλ Ομπάμα.

Η σορός του εκλιπόντος θα μεταφερθεί πίσω στο Τέξας για την ταφή, πίσω από την προεδρική Βιβλιοθήκη Τζορτζ Μπους στο Χιούστον. Η τελευταία του κατοικία θα είναι δίπλα στην σύζυγό του Μπάρμπαρα, που πέθανε τον Απρίλιο και τη Ρόμπιν, την κόρη τους που είχε πεθάνει τη δεκαετία του 1950 από λευχαιμία, όταν ήταν τριών ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...