616
Τα Panama Papers ρίχνουν σκιές όσον αφορά στην ευαισθησία του χερ Σόιμπλε για τις εξωχώριες εταιρείες | Menelaos Myrillas / SOOC

Οταν ο Σόιμπλε δεν ήθελε να ακούσει για offshore στον Παναμά

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2016, 20:00
Τα Panama Papers ρίχνουν σκιές όσον αφορά στην ευαισθησία του χερ Σόιμπλε για τις εξωχώριες εταιρείες
|Menelaos Myrillas / SOOC

Οταν ο Σόιμπλε δεν ήθελε να ακούσει για offshore στον Παναμά

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2016, 20:00

Επί σειρά ετών ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, γενικός γραμματέας του υπουργείου, αρνούνταν να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη όποιος ήθελε να δώσει στοιχεία σχετικά με την δραστηριότητα υπηρεσίας του υπουργείου και τη σχέση του με offshore, αποκαλύπτει το Spiegel.

Η υπόθεση έχει σχέση με τα Panama Papers, και εμπλέκει και τον ίδιο τον Σόιμπλε, που εδώ και χρόνια – από την εποχή της υπόθεσης Siemens δηλαδή – επιμένει στην τακτική ότι η Γερμανία καθαρίζει «τα της αυλής της μόνη της». Είναι και αυτή η υπόθεση προφανώς κάτι το αντίστοιχο…

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ένας πληροφοριοδότης είχε προσεγγίσει μέσω επιστολών το 2012 και το 2013 το υπουργείο και ανέφερε ότι ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις για μια εικονική εταιρεία με έδρα τον Παναμά. Το Spiegel αναφέρει ότι ο Σόιμπλε και ο Γκάτσερ αντέδρασαν (ή μάλλον δεν αντέδρασαν καθόλου)  στην προσφορά του πληροφοριοδότη που, μάλιστα, τους είχε γράψει προσωπικά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, χρησιμοποίησε την παναμέζικη εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα. Ο Γκάτσερ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Τυπογραφείου.

Πρόκειται για την offshore Billingsley Global Corporation – που χρησιμοποιούσε το Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers – η οποία ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, την πηγή της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων των Panama Papers.

Για όλα αυτά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αφενός δεν σχολιάζει με το δημοσίευμα του περιοδικού και αφετέρου διευκρινίζει ότι έχει κάνει εσωτερικές έρευνες, ενώ έχουν γίνει και εξωτερικές από τις οποίες «δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις». Πάντως, εξετάζονται εκ νέου εντός του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου οι λεπτομέρειες της συναλλαγής στη Βενεζουέλα.

Σε δεύτερο επίπεδο, γράφει το Spiegel, απαντώντας και σε όσα έρχονται στο φως από τα Panama Papers, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο δράσης προκειμένου μεταξύ να εμποδιστούν συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Σόιμπλε, αναφέρει συγκεκριμένα το γερμανικό περιοδικό, έχει ζητήσει από το επιτελείο του να κάνει προτάσεις για το πώς η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να τιμωρήσει αυτές τις εταιρείες. Μία πρόταση υπό συζήτηση είναι να καταργήσει τα φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες.

Αλλά την ίδια ώρα, προσθέτει το περιοδικό, το Βερολίνο απέρριπτε σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Το σχέδιο «10 σημείων» του Σόιμπλε

Μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel, ο χερ Σόιμπλε εμφανίστηκε – μέσω άλλων εντύπων – πρόθυμος να καταπολεμήσει το μαύρο χρήμα και τον κόσμο των οffshore.

Ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει σχέδιο «10 σημείων» που θα στοχεύει στην καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, ιδίως με την κατάρτιση μίας ενιαίας «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων, όπως μετέδωσαν την Κυριακή γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει του σχεδίου, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι εφημερίδες Handelsblatt και Die Welt, ο Σόιμπλε προτρέπει κάθε χώρα να εισαγάγει ένα μητρώο που θα βοηθάει στην αποκάλυψη εκείνων που κρύβονται πίσω από κάθε εταιρεία-βιτρίνα, χωρίς ωστόσο να στοχεύει στην απαγόρευσή τους.

Αυτού του είδους το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί στους κόλπους των χωρών της ΕΕ, υπενθύμισε εύστοχα η Handelsblatt, ωστόσο ο Σόιμπλε θα επιθυμούσε «αυτά τα εθνικά μητρώα να εντάσσονται σε δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο με συστηματικό τρόπο» σύμφωνα με το κείμενο αυτού του σχεδίου που φέρει τον τίτλο: «καταπολεμώντας αποφασιστικά την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Επιπλέον προτείνει να καταρτιστεί μία διεθνής, ενιαία «μαύρη λίστα» όπου θα καταγράφονται οι χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους κανονισμούς σε φορολογικά ζητήματα.

Προτείνει επίσης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μητρώα όπως και οι φορολογικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το σχέδιο εξετάζει μια σχεδόν κατάργηση της παραγραφής στην περίπτωση υποθέσεων φοροδιαφυγής: «εκείνοι που φοροδιαφεύγουν δεν θα μπορούν να καταφεύγουν στην παραγραφή» επισημαίνεται στο κείμενο.

«Έχουμε ανάγκη από την πλήρη διαφάνεια» έγραψε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών την Κυριακή στην Bild.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...