620
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνεί την ετήσια ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, την Πέμπτη | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 13:27
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνεί την ετήσια ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, την Πέμπτη
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 13:27

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, η Ρωσία γιόρτασε, την Πέμπτη, την 79η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια λιτή, για τα δεδομένα της Μόσχας, παρέλαση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία επέδειξε μόλις ένα άρμα μάχης T-34. Μαχητικά πέταξαν στον ουρανό σχηματίζοντας τα τρία χρώματα της ρωσικής σημαίας.

Στην παρέλαση επιδείχθηκε επίσης ο διηπειρωτικός στρατηγικός πύραυλος Yars της Ρωσίας ο οποίος σύμφωνα με τηλεοπτικό παρουσιαστή διαθέτει «εγγυημένη ικανότητα να πλήττει έναν στόχο σε οποιοδήποτε σημείο της υδρογείου».

Ρωσίδες παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία – REUTERS/Maxim Shemetov

Στην ομιλία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι διακινδυνεύει μια παγκόσμια σύρραξη και τόνισε πως η Ρωσία θα κάνει «το παν» προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση παγκόσμιων δυνάμεων, όμως «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την απειλήσει».

Ο Πούτιν απευθυνόταν σε χιλιάδες ρώσους στρατιώτες όλων των βαθμίδων στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού χαιρετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξέδρα (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις «αλαζονικές» δυτικές ελίτ ότι ξεχνούν τον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και πρόσθεσε πως πυροδοτούν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

«Ξέρουμε πού οδηγεί η υπερβολή αυτών των φιλοδοξιών. Η Ρωσία θα κάνει το παν προκειμένου να αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση», είπε ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία μετά την επιθεώρηση, από τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, των στρατιωτών που είχαν παραταχθεί εν μέσω μιας σπάνιας μαγιάτικης χιονοθύελλας.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 ήταν ένα από τα όπλα που παρουσίασαν οι Ρώσοι στην Κόκκινη Πλατεία (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

«Στη Δύση, θα ήθελαν να ξεχάσουν τα μαθήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως η Ρωσία τίμησε όλους τους συμμάχους που συνέβαλαν στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Σημείωσε τον αγώνα του κινεζικού λαού εναντίον του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

«Όμως θυμόμαστε πως η μοίρα της ανθρωπότητας αποφασίστηκε στις μεγάλες μάχες κοντά στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ, το Ρζεφ, το Στάλινγκραντ, το Κουρσκ και το Χάρκοβο, κοντά στο Μινσκ, το Σμολένσκ και το Κίεβο, σε σφοδρές, αιματηρές μάχες από το Μουρμάνσκ μέχρι τον Καύκασο και την Κριμαία».

Ρώσοι στρατιώτες ζητωκραυγάζουν για τον Πούτιν, στην παρέλαση (REUTERS/Maxim Shemetov)

Αφού κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή, ο Πούτιν τελείωσε την ομιλία του με τις ακόλουθες λέξεις: «Για τη Ρωσία! Για τη νίκη! Ζήτω!» δίνοντας το σήμα στους χιλιάδες στρατιώτες να απαντήσουν με τρεις ζητωκραυγές.

Ρωσικά MiG-29 πετούν πάνω από το κέντρο της Μόσχας (REUTERS/Maxim Shemetov)

Στην παρέλαση δεν παρέστη κανένας ηγέτης από τη Δύση.

Παρόντες ήταν οι ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Κούβας, του Λάος και της Γουινέας-Μπισάου.

Ρωσικά Su-25 σε εντυπωσιακό σχηματισμό πάνω από το Κρεμλίνο (REUTERS/Shamil Zhumatov)
Ο Ολεγκ Σαλιουκόφ, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων και ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Αμυνας, χαιρετούν το άγημα (REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Εκτοξευτές πυραύλων Iskander-M πήραν μέρος στην παρέλαση (REUTERS/Maxim Shemetov)
Θεατές παρακολουθούν την παρέλαση από τις κερκίδες – REUTERS/Maxim Shemetov

 

Εντυπωσιακή φωτογραφία των στρατιωτών την ώρα της χιονοθύελλας – REUTERS/Maxim Shemetov

 

Βετεράνοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συμμετέχουν σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης – REUTERS/Tatiana Meel

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News