320
Ο Πολ Τόμσεν την εποχή που είχε αναλάβει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης | Reuters

Ο Πολ Τόμσεν «επιστρέφει»: Βαθύτερη η ύφεση λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 14:23
Ο Πολ Τόμσεν την εποχή που είχε αναλάβει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης
|Reuters

Ο Πολ Τόμσεν «επιστρέφει»: Βαθύτερη η ύφεση λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 14:23

Μία ημέρα μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την προβλεπόμενη ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020 (εδώ), τη σκυτάλη πήρε ένας παλαιός μας γνώριμος, ο Πολ Τόμσεν. Ο Δανός επέμεινε ότι οι απώλειες του ελληνικού ΑΕΠ λόγω της κρίσης του κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο που διατυπώθηκαν τη Μ. Τετάρτη από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών (εδώ).

Ο απερχόμενος διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έδωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης συνέντευξη Τύπου και είπε πως το πακέτο μέτρων, ύψους 540 δισ. ευρώ, που συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα το Eurogroup για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού είναι πολύ ισχυρό. Και προσέθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να κάνουν περισσότερα.

Σχετικά με το θέμα των λεγόμενων κορονο-ομολόγων, ο Τόμσεν, η συνταξιοδότηση του οποίου είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο (εδώ), είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πάρει θέση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα την έκταση της αύξησης του χρέους. Το σημαντικό, τόνισε, είναι να έχουν όλες οι χώρες «εδώ και τώρα» μία ισχυρή απάντηση στην πανδημία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση φέτος από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο Τόμσεν, αφού σημείωσε ότι η χώρα είχε αρχίσει να βλέπει πριν από την νέα κρίση τους καρπούς της προσαρμογής της και να έχει μία αναπτυξιακή δυναμική, πρόσθεσε ότι θα πληγεί πολύ για τους εξής λόγους:

Πρώτον, επειδή η ελληνική οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού.

Δεύτερον, επειδή έχει, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Τρίτον, καταλήγοντας, επειδή έχει περιορισμένο χώρο, παρά την πρόοδο που υπήρξε, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...