605
| REUTERS/Dado Ruvic

Ο OPEC ανοίγει την κάνουλα του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 19:46

Ο OPEC ανοίγει την κάνουλα του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 19:46

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία (OPEC+), συμφώνησαν την Πέμπτη να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται του καρτέλ, φάνηκε να υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επεδίωκαν μία τέτοια απόφαση, προκειμένου να μπει φρένο στο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, το πετρελαϊκό καρτέλ έκανε γνωστό ότι θα αυξήσει την παραγωγή κατά σχεδόν 650.000 βαρέλια την ημέρα για τους δύο αυτούς μήνες – αύξηση σε ποσοστό που πλησιάζει το 50% –, σε μία κίνηση η οποία ήρθε λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία των «27» της ΕΕ για ένα μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (περισσότερα εδώ), μέτρο το οποίο ενέτεινε τους φόβους για τις ενεργειακές ελλείψεις. Προηγουμένως είχε προγραμματιστεί η αύξηση της παραγωγής κατά 400.000, περίπου, βαρέλια την ημέρα, ενώ τα μέλη του Οργανισμού είχαν «αποκρούσει» πολλές εκκλήσεις για αλλαγή στάσης.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι δύο χώρες του OPEC με τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγή, είναι πιθανό να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της προσφοράς, έγραψαν οι Financial Times – το Ριάντ έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή για να ξεπεραστεί το ρωσικό κενό (περισσότερα εδώ).

Μάλιστα, η απόφαση αυτή, έργο της αμερικανικής διπλωματίας για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον, κατά την ίδια πηγή, αποτελεί την πρώτη παρέκκλιση του Οργανισμού από μια πολιτική προσφορών που είχε συμφωνηθεί προ διετίας, λόγω του πετρελαϊκού κραχ που είχε προκύψει εν μέσω της πανδημίας της Covid-19.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη «σημαντική απόφαση» και απέδωσε στη Σαουδική Αραβία «την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των μελών του OPEC». Αναγνώρισε επίσης τη «θετική συμβολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και του Ιράκ».

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα νωρίτερα την Πέμπτη, μετά τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας στον OPEC, με το πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, να πέφτει στα 112 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν μέσα στην ημέρα, με το Brent να ξεπερνά 116 δολάρια το βαρέλι, λόγω των εκτιμήσεων πως το άνοιγμα της κάνουλας μπορεί να μην επαρκεί για να «ηρεμίσει» τις αγορές.

Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πυροδοτώντας πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Ταξίδι Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Ενδεικτικό των ζυμώσεων για το πετρέλαιο είναι και το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ένα ταξίδι του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή εντός του μήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Κόλπο, μετέδωσε νωρίτερα το Reuters.

Οι FT επίσης έγραψαν πως η απόφαση του OPEC+ έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από μία επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μια στάση στο Ριάντ, παρά τη δύσκολη σχέση με τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Μπάιντεν έχει κρατήσει αποστάσεις από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα λόγω της δολοφονίας Κασόγκι.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν αποδέχεται τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας

Στο μεταξύ, η ΕΕ έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως δεν αποδέχεται «τον εκβιασμό της Ρωσίας» μέσω της ενέργειας, δια στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις συνέπειες αυτούς του πολέμου, ειδικά με αυτά όπως είναι η Πολωνία που είναι αντικείμενο του εκβιασμού του Κρεμλίνου στην ενέργεια», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Βαρσοβία, όπου βρέθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Πολωνία. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όργανο πίεσης και εκβιασμού και δεν αποδεχόμαστε αυτό τον εκβιασμό», υπογράμμισε.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η ΕΕ στοχεύει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...