386
Ο Λουίτζι ντι Μάιο στις δηλώσεις του στα ιταλικά ΜΜΕ το βράδυ της Τρίτης | EPA/CLAUDIO PERI

Ο Ντι Μάιο κατάλαβε ότι τα Πέντε Αστέρια είναι (φιλορώσοι) λαϊκιστές και αποχωρεί

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 06:31
Ο Λουίτζι ντι Μάιο στις δηλώσεις του στα ιταλικά ΜΜΕ το βράδυ της Τρίτης
| EPA/CLAUDIO PERI

Ο Ντι Μάιο κατάλαβε ότι τα Πέντε Αστέρια είναι (φιλορώσοι) λαϊκιστές και αποχωρεί

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 06:31

Σε μία ακόμα απόδειξη τού πόσο ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εγκαταλείπει το κίνημα Πέντε Αστέρων, με το οποίο αναδείχθηκε ως πολιτικός και έφτασε, στα 35 του χρόνια σήμερα, σε ένα από τα κορυφαία υπουργεία.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, σε ξενοδοχείο της Ρώμης, ο Ντι Μάιο υποστήριξε ότι το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων, με το οποίο εξελέγη δύο φορές βουλευτής, την τελευταία περίοδο δημιούργησε σειρά προβλημάτων στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δέχθηκε σειρά προσωπικών επιθέσεων και ότι τα Πέντε Αστέρια υιοθέτησαν ασαφείς θέσεις σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρχίζοντας από το Ουκρανικό.

«Σε αυτήν την ιστορική φάση πρέπει να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και ατλαντικές αξίες. Καταλάβαμε, παράλληλα, ότι κάποιες από τις θέσεις μας στο παρελθόν ήταν λανθασμένες», παραδέχτηκε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σε μια συνέχεια της αντιπαράθεσής του με τον αρχηγό του κόμματος -και τέως πρωθυπουργό- Τζουζέπε Κόντε.

Τα Πέντε Αστέρια, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές του 2018 όταν και κατέλαβαν 155 έδρες στο κοινοβούλιο και 73 στη γερουσία, υπήρξαν στο παρελθόν υποστηρικτές του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν —αν όχι και υποστηριζόμενοι από αυτό— και πρόσφατα επιχείρησαν να εμποδίσουν την απόφαση αποστολής περισσότερων όπλων από την Ιταλία στην Ουκρανία.

Την Κυριακή ο Ντι Μάιο κατηγόρησε στελέχη του κόμματος για «ανωριμότητα».

«Η πανδημία κορονοϊού και ο πόλεμος μας ζητούν να επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης. Δεν υπάρχουν απλοϊκές λύσεις για πολυσύνθετα προβλήματα», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο Ντι Μάιο, σύμφωνα με τον οποίο «προέχει πάντα το συμφέρον και το καλό της Ιταλίας».

Ο Ντι Μάιο δήλωσε επίσης ότι «από σήμερα ξεκινά μια νέα πορεία, με συγκεκριμένες ιδέες, με αξιοποίηση των ικανοτήτων, του ταλέντου και πίστη στην αλήθεια». Αναφέρθηκε, δε, στην συνεργασία του με τον Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός μας είναι αιτία υπερηφάνειας και θα τον στηρίξουμε με ιδέες, εντιμότητα και μεγάλη προσπάθεια».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τον Ντι Μάιο θα ακολουθήσουν περίπου 50 βουλευτές και γερουσιαστές των «πεντάστερων», με τη δημιουργία –σε μια πρώτη φάση– μιας νέας ομάδας στη Βουλή της Ρώμης και στη συνέχεια, πιθανώς, στη γερουσία.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, ο στόχος του Ντι Μάιο είναι η δημιουργία μιας νέας, κεντρώας πολιτικής δύναμης που πιθανώς θα ονομάζεται «Μαζί για το μέλλον», σε συνεργασία με δημάρχους, όπως του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, και της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...