439
Ο Μακρόν, με χειρουργική μάσκα, επισκέφτηκε το λυόμενο νοσοκομείο που έστησε ο στρατός στη Μιλούζ | Cugnot Mathieu/Pool via REUTERS

Ο Μακρόν κινητοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 23:28
Ο Μακρόν, με χειρουργική μάσκα, επισκέφτηκε το λυόμενο νοσοκομείο που έστησε ο στρατός στη Μιλούζ
|Cugnot Mathieu/Pool via REUTERS

Ο Μακρόν κινητοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 23:28

Η Γαλλία μέτρησε άλλους 231 νεκρούς από τον κορονοϊό την Τετάρτη και 2.827 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να κρατηθούν στη ζωή. Κι όμως η περίφημη «καμπύλη», δείχνει μια μικρή κάμψη —η αύξηση του 21% στους νεκρούς είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες των τελευταίων ημερών και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η επιδημία στη Γαλλία πλησιάζει στην κορύφωσή της.

Το τίμημα βέβαια είναι τεράστιο: 1.331 θάνατοι, δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, μια χώρα παραλυμένη με καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και τον στρατό στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης: καθώς εκτιμάται ότι πλησιάζει η κορύφωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, με την επιχείρηση Resilience («Ανθεκτικότητα») θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η επιχείρηση «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία», τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, είπε ο Μακρόν.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

«Η ενότητα και το θάρρος θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά αντέχουμε», τόνισε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «είμαστε σε πόλεμο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισκέφθηκε λίγο νωρίτερα ένα στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας που στήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες στη Μιλούζ καθώς τα νοσοκομεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι αφού περάσει η κρίση θα εφαρμοστεί ένα «σχέδιο μαζικών επενδύσεων» για τα νοσοκομεία. Επίσης, θα συγκαλέσει την Παρασκευή μια σύσκεψη με τα συνδικάτα των εργαζομένων και των εργοδοτών «για να προστατεύσουμε καλύτερα την εργασία», όπως είπε.

Οπως δήλωσε ο Ζερόμο Σαλμόν, υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας, υπάρχει φόβος πως τα θύματα είναι περισσότερα καθώς στον απολογισμό περιλαμβάνονται μόνο οι ασθενείς που πεθαίνουν στα νοσοκομεία. Διαβεβαίωσε ότι σύντομα οι Αρχές θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν και στοιχεία από θανάτους σε οίκους ευγηρίας.

Ο ίδιος είπε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 25.233, δηλαδή κατά 13% μέσα σε μία ημέρα και προεξόφλησε ότι η καραντίνα θα κρατήσει σχεδόν όλον τον Απρίλιο.

«Ο κατ’ οίκον περιορισμός θα διαρκέσει για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες με ποιον τρόπο σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε τις συστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου», το οποίο προτείνει την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 28 Απριλίου, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σιμπέτ Ντιαγιέ, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...