490
Στιγμιότυπο από το παναγροτικό συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ετοιμάζει νέα πρόταση | Nick Paleologos / SOOC

Το «τυράκι και η φάκα» των μειωμένων εισφορών για τους αγρότες

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 15 Φεβρουαρίου 2016, 21:51
Στιγμιότυπο από το παναγροτικό συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ετοιμάζει νέα πρόταση
|Nick Paleologos / SOOC

Το «τυράκι και η φάκα» των μειωμένων εισφορών για τους αγρότες

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 15 Φεβρουαρίου 2016, 21:51

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ευελπιστεί -όπως και η υπόλοιπη κυβέρνηση- στην άφιξη του Κουαρτέτου στο τέλος της τρέχουσας ή στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Από τις Βρυξέλλες ωστόσο, διατηρώντας την προσφιλή τους στάση για διπλωματικές και ει δυνατόν… «αφηρηματικές» απαντήσεις, διεμήνυαν μέσω του έλληνα εκπρόσωπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ότι «η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν το συντομότερο δυνατό», αποφεύγοντας δηλαδή την ανακοίνωση μιας σαφούς ημερομηνίας.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι η επίτευξη μια «τεχνικής» συμφωνίας, που θα στρώσει το δρόμο για την περίφημη αξιολόγηση. Αξίζει εδώ πάντως να σημειωθεί ότι η πάλαι ποτέ προσδοκία της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως και τις 15 Φεβρουαρίου, γκρεμίζεται και επισήμως πλέον. Η διαπραγμάτευση συνεχίζει να διανύει μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της και το επόμενο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πλέον το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου…

Το επιτελείο του Γιώργου Κατρούγκαλου θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα να στέλνει στους Θεσμούς ποσοτικοποίηση των παρεμβάσεων του προσχεδίου με απώτερο στόχο να εκτονώσει τις αντιδράσεις των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να εκφράζουν σοβαρές διαφωνίες για την αρχιτεκτονική του προτεινόμενου νομοσχεδίου (εθνική σύνταξη, ποσοστά αναπλήρωσης, αύξηση εισφορών).

Το λίφτιγκ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο προσχέδιο του Ασφαλιστικού πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργού Εργασίας ο οποίος παραδέχεται και δημοσίως το χάσμα απόψεων με τους δανειστές, είναι να συζητήσει τις όποιες διαφωνίες από κοντά, αφότου δηλαδή επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα. Σε περίπτωση πάντως που οι δανειστές χαρακτηρίσουν για άλλη μία φορά ασαφή και ανεπαρκή τα ελληνικά στοιχεία, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά άλλο ένα χρονοδιάγραμμα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι εναλλακτικές για τους αγρότες

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας, είτε επισήμως, είτε ανεπισήμως, έχουν καταστήσει σαφή την προτεραιότητά τους για διάλογο με τους αγρότες, τους οποίους θεωρούν, σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες τουλάχιστον, σαφώς πιο υπολογίσιμους αντιπάλους. Οι εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο αποφεύγει να αποκαλύψει πλήρως τα χαρτιά της, είναι αφενός η σχετική αυτονομία του ΟΓΑ και αφετέρου η θέσπιση κλιμακωτών εισφορών για τους αγρότες, 12%, 14% και 20%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει σε συνδυασμό με τις κλιμακωτές εισφορές και την αναλογία εισφορών και εθνικής σύνταξης. Με άλλα λόγια όσο χαμηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο χαμηλότερη θα είναι και η εθνική σύνταξη που σήμερα υπολογίζεται στα 384 ευρώ. Ετσι για παράδειγμα, ένας αγρότης σε περίπτωση που αποδεκτεί μειωμένες εισφορές 12%, δεν θα πάρει  μετά το πέρας του εργασιακού του βίου ολόκληρη την προβλεπόμενη εθνική σύνταξη.

Το πλήρες ποσό των 384 ευρώ θα καταβάλλεται, σύμφωνα πάντα με τις σκέψεις του υπουργείου, μόνο σε περίπτωση που οι εισφορές είναι 20%, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον οι αγρότες δεν αποδέχονται. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές που ζητούν μικρότερη εθνική σύνταξη για τους αγρότες, προκειμένου να κρατήσουν χαμηλά τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...