527
Οι διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσαν αναστάστωση στους υποψηφίους | Κώστας Μπαλτάς, Intime News

«Πληγωμένοι» από την επιλογή Καραμανλή

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 16 Δεκεμβρίου 2015, 09:07
Οι διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσαν αναστάστωση στους υποψηφίους
|Κώστας Μπαλτάς, Intime News

«Πληγωμένοι» από την επιλογή Καραμανλή

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 16 Δεκεμβρίου 2015, 09:07

Τέσσερις ημέρες πριν από την κάλπη της 20ης Δεκεμβρίου η «παρέμβαση» Καραμανλή υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανατρέπει τις ισορροπίες στην κούρσα διαδοχής και δημιουργεί νέους συσχετισμούς μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Η πλευρά Μεϊμαράκη δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη από τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, οι διαρροές του οποίου, πάντως, προκαλούν εκνευρισμό στους άλλους τρεις υποψηφίους, οι οποίοι σε διαφορετικούς τόνους επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις πληροφορίες και να τις αποδώσουν σε κατασκευή του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μεϊμαράκης, δήλωσε χθες σε συνέντευξη του στον 9,84 ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για τη στήριξη Καραμανλή αρνούμενος να σχολιάσει τις αντιδράσεις, που εκφράζουν οι συνυποψήφιοι του. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε χωρίς περιστροφές πως θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαρροή Καραμανλή, ότι τέτοιες φημολογίες εκθέτουν τον πρώην πρωθυπουργό και κάνουν κακό στην παράταξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι όποιος θέλει να εκφράσει τη στήριξη του προς κάποιον εκ των υποψηφίων θα πρέπει να το κάνει  δημόσια, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης δυσφόρησε λέγοντας πως είμαστε όλοι ΝΔ και πως όλοι εγγυόμαστε την ενότητα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Κώστας Καραμανλής παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός της ΝΔ και ότι δεν θέλει να χρεωθεί συγκεκριμένο υποψήφιο για αυτό και δεν τοποθετείται δημόσια.

Πάντως, στενοί συνεργάτες  του πρώην πρωθυπουργού κατήγγειλαν τη δράση ακροδεξιών κύκλων, που επιχειρούν να νοθεύσουν τη βούληση της νεοδημοκρατικής βάσης και να απομακρύνουν το κόμμα από τη μετριοπάθεια της καραμανλικής παρακαταθήκης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την ενότητα της παράταξης και την ευρύτερη ευστάθεια του πολιτικού συστήματος σε μία πολύ κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Αγωνία για την προσέλευση στις εκλογές

Ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή των νεοδημοκρατών στην κάλπη της 20ης Δεκεμβρίου, ώστε να μην χρειαστεί η χρονοβόρα και φθοροποιός διαδικασία του δευτέρου γύρου στις 10 Ιανουαρίου. Αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κλείνει όμως το παράθυρο συνεννόησης με την κυβέρνηση σε ζητήματα μείζονος σημασίας. Τα πέντε βήματα της ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει το πρωί της Τετάρτης ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει προειδοποιήσει ότι εφ’ όσον εκλεγεί πρόεδρος θα «καθαρίσει» τη ΝΔ από συστήματα, βαρονίες και… Αντουανέτες. Είναι εξάλλου αρνητικός ως προς την οιαδήποτε μορφή συνέργειας με την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα.

Το προφίλ του αυριανού πρωθυπουργού επιχειρεί να ενισχύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθυμίζει ότι στις εκλογές δεν θα εκλεγεί μόνον ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και ο αυριανός πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι η ενότητα της παράταξης είναι διασφαλισμένη και πως το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν. Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών τόνισε ότι εφ’ όσον η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, ενώ επανέλαβε ότι δεν διαβλέπει για την ώρα σημεία σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα της ποιότητας της αντιπολίτευσης που πρέπει να κάνει η ΝΔ θέτει τα τελευταία 24ωρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, που πρεσβεύει ότι με αυτόν ως πρόεδρο το κόμμα θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, ενώ με υποψηφίους όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα έχει σαφώς – όπως λέει – πιο ήπια στάση. Εκτιμά ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο της  εκλογικής διαδικασίας και  ότι θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις, που τον φέρουν…τέταρτο και καταϊδρωμένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...