750
| Nikos Libertas / SOOC

Ηταν τελικά ένα «οργανωμένο έγκλημα;»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2015, 08:47

Ηταν τελικά ένα «οργανωμένο έγκλημα;»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2015, 08:47

Εικόνα αποσύνθεσης εκπέμπει από το πρωί της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία, μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, εξαιτίας της κατάρρευσης του on line συστήματος. Η προφανής αδυναμία της εταιρείας Infosolutions να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα, μολονότι υπήρχαν το τελευταίο 10ήμερο ενδείξεις για το επικείμενο ναυάγιο, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση περί πολιτικών ευθυνών για τη δυστοκία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διοργανώσει επιτυχώς και με  διαφάνεια τις εκλογές.

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των συνυποψηφίων αλλά και η στοχοποίηση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), Ανδρέα Παπαμιμίκου από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές επέτειναν τη σύγχυση στο στελεχικό δυναμικό και τη γαλάζια βάση και δεν απαντούσαν στο μείζον ερώτημα. Δηλαδή, ποιος τελικώς ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου δυσφήμιση, που υπέστη το δεύτερο κόμμα της χώρας, την ώρα, που ο τόπος ταλανίζεται από δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση. Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως η ΚΕΦΕ θα συνεδριάσει στη 1 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας για να καθοριστούν οι από εδώ και πέρα όροι της εκλογικής διαδικασίας.

Τα διαλυτικά φαινόμενα στη Νέα Δημοκρατία, προβληματίζουν έντονα τόσο τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους λοιπούς εσωκομματικούς πόλους ισχύος, οι οποίοι, πάντως, τις πρώτες ώρες μετά το φιάσκο, προτίμησαν να μιλήσουν δια αντιπροσώπων τους, αποφεύγοντας να ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά. Πιθανή εκδοχή, φαντάζει σύμφωνα με πληροφορίες, να συμφωνήσουν τελικώς και οι 4 υποψήφιοι να διενεργηθεί η εσωκομματική εκλογή στο επόμενο 20ήμερο με τους ίδιους κανόνες αλλά με διαφορετική εταιρεία.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πληροφορίες, μιλάνε για διογκούμενο κύμα γαλάζιων βουλευτών, που προσανατολίζονται να ζητήσουν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, ώστε να τερματιστεί ο τραγέλαφος, όπως λένε χαρακτηριστικά και να συζητηθούν όλα από την αρχή, ακόμη και ο τρόπος εκλογής του νέου αρχηγού. Στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη αρκούνταν να σχολιάσουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει παγίως την απόλυτη τήρηση του καταστατικού, χωρίς να είναι θεωρητικά αντίθετος ακόμη και στην πιθανότητα εκτάκτου συνεδρίου. Ήδη, 14 βουλευτές και 2 ευρωβουλευτές ζήτησαν με επιστολή τους τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ενώ ο γραμματέας της Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε λόγο για την άμεση ανάγκη συνεδρίασης της ΚΕΦΕ.

Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ξεκαθάριζαν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συγκληθεί έως μεθαύριο Τετάρτη, εν όψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού. Υπογράμμιζαν επίσης ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να παραιτηθεί, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει καταστατικό και όργανα και ότι μπορούν να προωθηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Το κλίμα, ωστόσο, μεταξύ των υποψηφίων θύμιζε χθες… εμπόλεμη ζώνη και οι αλληλοκατηγορίες συνέθεταν σκηνικό ρήξης. Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν ευθέως θέμα παραίτησης του κ. Μεϊμαράκη με τον βουλευτή της Β’ Αθηνών να προχωρά ακόμα περισσότερο προτείνοντας ως μεταβατική πρόεδρο τη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία και αποδέχθηκε την πρόταση, εφ’ όσον αυτή έβρισκε σύμφωνους όλους τους υποψηφίους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για πρόδηλες ευθύνες του κυρίου Μεϊμαράκη, που όπως, είπε, πρέπει να συγκαλέσει άμεσα τα όργανα του κόμματος. Η πλευρά Μεϊμαράκη ανταπαντά επικαλούμενη…πρόωρα αποτελέσματα από διάφορα ανά την επικράτεια τμήματα, όπου οι εφορευτικές επιτροπές προχώρησαν τις πρώτες ώρες σε χειρόγραφη καταγραφή της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά υπέρ του νυν προέδρου του κόμματος.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας άφηναν σοβαρά υπονοούμενα για τον κ. Μεϊμαράκη τονίζοντας ότι είναι απορίας άξιον ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ακόμη εξαφανισμένος και διερωτώντο μήπως το «έγκλημα» ήταν οργανωμένο. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι δέχθηκε έντονη φραστική επίθεση με ανοίκειες εκφράσεις από τον κ. Μεϊμαράκη, όταν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία του τόνισε ότι πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος, μέχρι την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών.

Οι τέσσερις υποψήφιοι συμφωνούν, πάντως, ότι οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με τους ίδιους κανόνες, ενώ και οι τέσσερις πλευρές ζητούν εμμέσως ή αμέσως την αποπομπή Παπαμιμίκου, ως κύριου υπευθύνου της αναβολής των εκλογών. Η πλευρά Μειμαράκη, υπενθυμίζει ότι είχε εντοπίσει εγκαίρως τα τεχνικά προβλήματα και τα είχε επισημάνει στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ. Πάντως, από την πλευρά του γραμματέα, κ. Παπαμιμίκου, διακινείται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ θα καταβληθεί η προσπάθεια να επαναοριοθετηθεί το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής εκλογής. Η ίδια πλευρά εξηγεί ότι μέχρι και νωρίς χθες το πρωί η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι τα τεχνικά προβλήματα θα ξεπεραστούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι «αγκυλώσεις» δεν ήταν μόνο τεχνικές αλλά και πολιτικές. Εξάλλου, οι αρχικές πληροφορίες περί επικείμενης παραίτησης του γενικού διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα, δεν διαψεύδονται, ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο ίδιος προτίθεται να μιλήσει τις επόμενες ώρες σε συνέντευξη τύπου, που θα παραχωρήσει, απαντώντας σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...