777
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τον αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι εναντίον της Μπάγερν Μονάχου | Action Images via REUTERS/Jason Cairnduff

Ο Γκουαρντιόλα, ένας θρίαμβος και μια ιστορία

Sportscaster Sportscaster 12 Απριλίου 2023, 13:09
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τον αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι εναντίον της Μπάγερν Μονάχου
| Action Images via REUTERS/Jason Cairnduff

Ο Γκουαρντιόλα, ένας θρίαμβος και μια ιστορία

Sportscaster Sportscaster 12 Απριλίου 2023, 13:09

Προλογίζοντας τη χθεσινοβραδινή (Μ. Τρίτη) τιτανομαχία Μάντσεστερ Σίτι – Μπάγερν Μονάχου στο «Ετιχαντ», με έπαθλο την πρόκριση τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, οι λονδρέζικοι Times «θυμήθηκαν» μια -άγνωστη στους πολλούς- ιστορία:

Ηταν 29 Μαΐου του 2021. Η μέρα του μεγάλου τελικού εκείνης της χρονιάς, στο Πόρτο. Η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα αντιμετώπιζε την Τσέλσι του Τόμας Τούχελ, του σημερινού προπονητή της Μπάγερν Μονάχου. Οι «Πολίτες» ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, που είναι… το απωθημένο τους. Μάλιστα, ήταν τόσο βέβαιοι ότι θα νικούσαν τους «Μπλε», ώστε είχαν κανονίσει και πώς θα τη γιόρταζαν, με κάθε λεπτομέρεια.

Το πάρτι θα γινόταν, μετά το παιχνίδι, στην «Αίθουσα των Εθνών» του Παλάσιο ντα Μπόλσα, ενός εμβληματικού κτιρίου του 19ου αιώνα. Ενας πλούσιος μπουφές και εκατοντάδες μπουκάλια σαμπάνιας περίμεναν την ομάδα και τους, περίπου, 700 προσκεκλημένους της. Η Σίτι, όμως, ηττήθηκε από την Τσέλσι, και στην εκδήλωση εμφανίστηκαν καμιά σαρανταριά άνθρωποι. Οι παίκτες και οι οικογένειές τους πήγαν κατευθείαν στο ξενοδοχείο τους, το «Πόρτο Παλάσιο», όπου η ατμόσφαιρα παρέπεμπε σε κηδεία. Κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές ανέβηκαν νηστικοί στα δωμάτιά τους.

Ο Γκουαρντιόλα έδειχνε «σοκαρισμένος», ενώ το Ιντερνετ βοούσε πως ο Γερμανός τον είχε νικήσει κατά κράτος στον τομέα της τακτικής. Μέσα στις έξι προηγούμενες εβδομάδες η Τσέλσι είχε αποκλείσει τη Σίτι στο Κύπελλο Αγγλίας, και την είχε κερδίσει και σε ένα ματς πρωταθλήματος. Μόνον αυτές τις τρεις νίκες είχε να επιδείξει ο Τούχελ στις 10 αναμετρήσεις του με τον καταλανό τεχνικό, όμως ο εγωισμός του Πεπ είχε πληγωθεί βαριά, έστω κι αν οι δυο άνδρες διατηρούν σχέση αμοιβαίας εκτίμησης (όταν εργάζονταν και οι δυο στη Γερμανία, «τα έλεγαν» πού και πού σε μπαρ του Μονάχου).

Το πάρτι που του χάλασε ο Τούχελ, ποτέ δεν το ξέχασε ο Γκουαρντιόλα. Ούτε τη σκληρή (και άδικη) κριτική που δέχτηκε για το έργο του στην Μπάγερν (2013-2016). Μα, πάνω απ’ όλα, θέλει να βάλει τέλος στους ψιθύρους, ότι δεν μπορεί να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς τον Μέσι στην ομάδα του. Η παραδοχή του, μετά το χθεσινό 3-0 επί των Βαυαρών, ότι το στρες δεν του επέτρεψε να χαρεί το ματς -«διαλύθηκα συναισθηματικά, σήμερα γέρασα 10 χρόνια», είπε- μαρτυρά πόσο σημαντική είναι για εκείνον αυτή η πρόκριση. Τόνισε ότι η ρεβάνς στο Μόναχο, την προσεχή εβδομάδα, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Αν δεν παίξουμε καλά, είναι ικανοί να μας βάλουν ένα, δυο και τρία γκολ. Για να αποκλείσεις τέτοιες ομάδες, πρέπει να κάνεις δυο καλά παιχνίδια – ένα δεν είναι αρκετό».

Ο Τούχελ δήλωσε ότι η ομάδα του δεν άξιζε να χάσει με τόσο βαρύ σκορ, και διαβεβαίωσε ότι η Μπάγερν θα παλέψει μέχρι τέλους για την ανατροπή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρώτη ήττα των Βαυαρών στην εφετινή διοργάνωση μείωσε δραματικά τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι. «Το δεύτερο γκολ καθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα», σχολίασε ο γερμανός τεχνικός, και έχει δίκιο. Αν ο Νταγιό Ουπαμεκανό δεν είχε κάνει αυτό το τραγικό λάθος στο 70’, μπορεί τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί πιο ευνοϊκά για τους φιλοξενούμενους.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τις υποθέσεις και δούμε την πραγματικότητα, η Σίτι είχε καλές ευκαιρίες να πετύχει κι άλλα γκολ. Είναι παράδοξο αυτό που συνέβη. Ο Τούχελ κατάφερε να αφοπλίσει τον Ερλινγκ Χάαλαντ στο πρώτο 45λεπτο, να μπλοκάρει τον δημιουργό της Σίτι, Κέβιν ντε Μπρόινε, και να ισορροπήσει την κατοχή της μπάλας. Οι Βαυαροί έτρεξαν πολύ και μάρκαραν πολύ. Παρόλα αυτά, η Σίτι έφτασε σε μια εμφατική νίκη, που τρόμαξε τους αντιπάλους της. Ισως, επειδή οι αμυντικοί και οι μέσοι της έφταναν πρώτοι στην μπάλα σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Επειδή ο Ρόδρι έβαλε το γκολ «της ζωής του» – το παρθενικό του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο όριο της περιοχής «άδειασε» τον Μουσιάλα, και με το αριστερό του πόδι (το… κακό του, δηλαδή) έπιασε ένα ασύλληπτο σουτ, σημαδεύοντας το απέναντι «παραθυράκι» (27’). Αλλά και γιατί ο Χάαλαντ πάντα βρίσκει τον τρόπο να… χτυπήσει.

Στο 70’, με σέντρα ακριβείας, σέρβιρε το 2-0 στον Μπερνάρντο Σίλβα. Ο χαρισματικός Νορβηγός δεν ξέρει μόνο να σκοράρει, αλλά και να δημιουργεί. Και στο 76’ πέτυχε με προβολή το 3-0. Ηταν το 11ο τέρμα του στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, σε 7 ματς, και 45ο σε όλες τις διοργανώσεις. Ρεκόρ για παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ. Το προηγούμενο (44 γκολ τη σεζόν 2017-2018) κατείχε μέχρι χθες ο Μοχάμεντ Σαλάχ.

Η Σίτι βρίσκεται στο «πικ» της φόρμας της την πιο κατάλληλη στιγμή. Εχει κερδίσει 9 διαδοχικά ματς – τα 8 από αυτά με πάνω από ένα γκολ διαφορά. Ακόμη κι αν ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπάγερν, θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ και στον επόμενο γύρο, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ ή την Τσέλσι. Αλλά, όπως φάνηκε χθες, είναι αποφασισμένη να φτάσει στον τελικό για δεύτερη φορά μέσα σε μία τριετία. Και, επιτέλους, να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...