431
O Γκόρντον Μπράουν σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του. Η τωρινή του παρέμβαση έρχεται να προστεθεί στους φόβους περί επαπειλούμενης νέας αποσταθεροποίησης | EPA

Ο Γκόρντον Μπράουν προειδοποιεί: Υπνοβατούμε προς μια νέα οικονομική κρίση

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 11:52
O Γκόρντον Μπράουν σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του. Η τωρινή του παρέμβαση έρχεται να προστεθεί στους φόβους περί επαπειλούμενης νέας αποσταθεροποίησης
|EPA

Ο Γκόρντον Μπράουν προειδοποιεί: Υπνοβατούμε προς μια νέα οικονομική κρίση

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 11:52

Στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία οι λέξεις «υπνοβάτης» – «υπνοβασία» ηχούν πάντα ιδιαίτερα, έρχονται να θυμίσουν το πώς η Γηραιά Ηπειρος σύρθηκε θαρρείς «υπνοβατώντας» στην ασύλληπτη σφαγή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου («Sleepwakers» υπήρξε το εμβληματικό σύγγραμμα του ιστορικού Κρίστοφερ Κλαρκ για τα αίτια εκείνου του πολέμου). Αυτήν την εικόνα, ενός κόσμου που οδεύει υπνωτισμένος προς έναν νέο (οικονομικό αυτή τη φορά) όλεθρο, επιστράτευσε και ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, για να προειδοποιήσει ότι υπνοβατούμε προς μία νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Η παρέμβαση του παλαιού ηγέτη των Εργατικών και διαδόχου του Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ ήρθε μέσα από τις σελίδες της κεντροαριστερής εφημερίδας The Guardian, προκαλώντας ανησυχία και επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι τα δύσκολα κάθε άλλο παρά τελείωσαν (ένα κακό timing για την ελληνική οικονομία, μεταξύ άλλων).

O Μπράουν ήταν στην πρωθυπουργία της Βρετανίας την τριετία 2007-2010, όταν και ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση μετά την κατάρρευση στις ΗΠΑ της Lehman Brothers. Αυτή η κρίση υπήρξε η χειρότερη μετά τη Μεγάλη Υφεση του Μεσοπολέμου, ωστόσο μια δεκαετία μετά δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο. Τουναντίον, υποστηρίζει ο Γκόρντον Μπράουν, οδεύουμε προς μια νέα κρίση. Και τούτο διότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα αίτια της τελευταίας κρίσης που ξέσπασε πριν από μία δεκαετία.

«Ναι, μπορεί να υπνοβατούμε προς την επόμενη κρίση. Θα υπάρξει σοβαρή αύξηση της κλιμάκωσης των κινδύνων, αλλά βρισκόμαστε σε έναν κόσμο χωρίς ηγεσία», ήταν η απάντηση του Μπράουν στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για επανάληψη του 2008.

Ο Γκόρντον Μπράουν επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία απέτυχε να εισάγει μηχανισμούς συναγερμού και ελέγχου των χρηματοοικονομικών ροών, ώστε να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί πού έχουν δανεισθεί χρήματα και με ποιους όρους. «Ασχοληθήκαμε με τα μικρά και όχι με τα μεγάλα», εξήγησε.

Επίσης δήλωσε ότι τα μέτρα κατά των ατασθαλιών στον χρηματοοικονομικό τομέα δεν υπήρξαν όσο σκληρά έπρεπε. Και προέβλεψε ότι πολλές τράπεζες αναμένεται να χρειαστεί να διασωθούν και πάλι σε μία μελλοντική κρίση.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς. Δεν υπάρχει στους τραπεζίτες ο φόβος ότι θα μπουν φυλακή για τις ενέργειές τους. Δεν στάλθηκε ένα αρκετά αυστηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα διασώσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους», ήταν το σχόλιό του.

Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του Μπράουν ήρθε να προστεθεί στην ανησυχία που υπάρχει σε οικονομικούς κύκλους για μια νέα συστημική αποσταθεροποίηση, καθώς οδεύουμε στο τέλος ενός οικονομικού κύκλου.

Το 2008 την κρίση είχε πυροδοτήσει η φούσκα στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Τώρα; «Είναι δύσκολο να πεις τι θα προκαλέσει τη νέα κρίση, αλλά βρισκόμαστε προς το σημείο του οικονομικού κύκλου όπου ο κόσμος παίρνει περισσότερα ρίσκα. Και τώρα υπάρχουν προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές», είπε ο Μπράουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...