842
Ο Μπραντ Πιτ ποζάρει μπροστά από τις κατοικίες που έφτιαξε το 2006 για τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά τον τυφώνα Κατρίνα | Twitter

Ο Μπραντ Πιτ δίνει $20,5 εκατ. για τα ελαττωματικά σπίτια του τυφώνα Κατρίνα

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 13:22
Ο Μπραντ Πιτ ποζάρει μπροστά από τις κατοικίες που έφτιαξε το 2006 για τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά τον τυφώνα Κατρίνα
|Twitter

Ο Μπραντ Πιτ δίνει $20,5 εκατ. για τα ελαττωματικά σπίτια του τυφώνα Κατρίνα

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 13:22

Ακουγόταν σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα ή, μάλλον, σαν χολιγουντιανή ταινία που είχε πρίγκιπες και καλούς μάγους που μεταμορφώνουν τα ερείπια σε παλάτια. Ο πρίγκιπας σε αυτό το «παραμύθι» ήταν ο Μπραντ Πιτ που θα έσωζε τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα το 2006, στο Λόουερ Νάινθ Γουόρντ της Νέας Ορλεάνης και έμειναν άστεγοι, κατασκευάζοντας για αυτούς 109 νέα, βιώσιμα, αντιπλημμυρικά και οικονομικά σπίτια.

Αλλά τα σπίτια που χτίστηκαν τελικά και παραδόθηκαν στους κατοίκους απείχαν πολύ από τις υποσχέσεις του χολιγουντιανού σταρ. Σύντομα παρουσίασαν μούχλα, κάποια πήραν φωτιά από τις κακές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι βρύσες έβγαζαν βρώμικο νερό και σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν τελείως.

Τα σπίτια που κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση του Μπραντ Πιτ στη Νέα Ορλεάνη / Twitter

Ο Μπραντ Πιτ είχε ανακοινώσει το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσής του, «Make It Right», το 2006 προκαλώντας πολύ θετικές αντιδράσεις. Το σχέδιο ήταν να προσλάβει μια ομάδα διάσημων αρχιτεκτόνων για να χτίσουν εντυπωσιακά, περιβαλλοντικά βιώσιμα σπίτια στο επίκεντρο της καταστροφικής πλημμύρας του τυφώνα Κατρίνα και να τα πουλήσει στα θύματα σε τιμές κάτω του κόστους – ξεκινώντας από 150.000 δολάρια (153.000 ευρώ). Η εικόνα του Χόλιγουντ ενισχύθηκε, τότε, αφήνοντας την αίσθηση σε όλο τον κόσμο ότι τα σπίτια ήταν «μια απόδειξη της ιδέας για πράσινη οικοδομή χαμηλού εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο, ίσως και παγκοσμίως», όπως αναφέρει δημοσίευμά του Guardian.

Αλλά αυτό το όνειρο γρήγορα διαλύθηκε. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική ήταν ακατάλληλη για τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της Νέας Ορλεάνης: μερικά από τα σπίτια είχαν επίπεδες στέγες και τους έλειπαν βασικά χαρακτηριστικά, όπως υδρορροές, προεξοχές, καλυμμένα δοκάρια και αδιάβροχη μπογιά, προκαλώντας μούχλα, διαρροές και καταστροφές, σχεδόν αμέσως μετά την κατασκευή τους. Ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση του Πιτ έκανε αρχικά κάποιες επισκευές, οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η εταιρεία τούς ανάγκασε να υπογράψουν συμφωνίες, ώστε να μην αποκαλύψουν τις ζημιές –όλα αυτά πριν διακόψουν εντελώς την επαφή μαζί τους. Αυτό άφησε τους κατοίκους παγιδευμένους σε σπίτια που βρίσκονταν σε «αποσύνθεση» και δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν.

Απέξω κούκλα, από μέσα… σάπια η κατοικία που φτιάχτηκε για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα / Twitter

Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν μήνυση και αγωγές εναντίον του χολιγουντιανού σταρ και της φιλανθρωπικής του οργάνωσης, «Make it Right», το 2018, αφού η, ανενεργή πλέον, οργάνωση αγνοούσε τα παράπονά τους και στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» τελείως, καθώς τα σπίτια συνέχιζαν να παρακμάζουν.

Πέρασαν σχεδόν 13 χρόνια από τότε που τα θύματα του τυφώνα μετακόμιζαν στα νέα σπίτια τους, διαπιστώνοντας ότι τα παλάτια έμοιαζαν τελικά με καλύβες –από πλευράς κατασκευής. Και τώρα, επιτέλους, μετά τον αγώνα τους επιτεύχθηκε μια συμφωνία με βάση την οποία θα πληρωθούν 20,5 εκατομμύρια δολάρια (19,5 εκατ. ευρώ) εκ μέρους του ηθοποιού σε ιδιοκτήτες κατοικιών των οποίων οι περιουσίες άρχισαν να φθείρονται μόλις τα αγόρασαν.

«Ο διακανονισμός έχει οδηγήσει σε “δάκρυα χαράς” τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους από τις πλημμύρες», είπε στον Guardian ο Ρον Οστιν, ο βασικός δικηγόρος στην ομαδική αγωγή.

«Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είχαν επιλογή να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα δεύτερο σπίτι. Αυτή ήταν η αποταμίευση της ζωής τους και ζούσαν σε κάτι που όλο και χειροτέρευε. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο ανακουφισμένοι και ευγνώμονες νιώθουν τώρα», είπε. «Ολα τα χρήματα που κερδήθηκαν από την εκδίκαση της υπόθεσης θα διατεθούν στην ανακαίνιση και την επισκευή των σπιτιών στον οικισμό. Τα κέρδη δεν θα μπουν στις τσέπες των κατοίκων».

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τις αποζημιώσεις των 20,5 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό του ηθοποιού που θα δοθούν στους κατοίκους φαίνεται να τις πληρώνει μια άλλη περιβαλλοντική Μη Κερδοσκοπική οργάνωση, η «Global Green», που δεν κατονομάστηκε στη μήνυση, σύμφωνα με τον Οστιν. Αυτό που ανακάλυψε ο δικηγόρος είναι ότι πίσω και από αυτή την οργάνωση ήταν ο Μπραντ Πιτ. Ενώ δεν φαινόταν επίσημα να τη διευθύνει, αναφέρεται στον ιστότοπό της ως ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της.

Ο προτεινόμενος διακανονισμός κατατέθηκε στο αστικό περιφερειακό δικαστήριο για την κομητεία της Ορλεάνης και αναμένει δικαστική έγκριση. Οι εκπρόσωποι του Μπραντ Πιτ και των οργανώσεων «Make It Right» και «Global Green» δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Η πλοκή του «παραμυθιού» με το καλό τέλος

Ο Πιτ είχε αρνηθεί από την αρχή την ευθύνη για την καταστροφή. Ανθρωπος από το κοντινό περιβάλλον του ηθοποιού είπε στον Guardian τον περασμένο Φεβρουάριο ότι «ο Μπραντ ενεπλάκη στην αρχή για να βοηθήσει πραγματικά τους ανθρώπους του Λόουερ Νάϊνθ Γουόρντ και προφανώς ήταν ενοχλητικό να βλέπει τι συνέβαινε όταν είχε αποσυρθεί από το έργο και το ανέλαβαν άλλοι».

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η οργάνωση Make it Right για να παραπέμψει σε δημόσια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή / Twitter

Ο Οστιν, πάντως, δήλωσε, ότι παρά τα χρόνια της αγωνίας και της ταλαιπωρίας, πολλοί από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν σταμάτησαν να θαυμάζουν τον ηθοποιό. «Δεν ήταν ευχαριστημένοι που φαινόταν ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις του. Προφανώς, όταν κάποιος σου δίνει μια υπόσχεση και εσύ πιστεύεις σε αυτόν και εκείνος απομακρύνεται, θα απογοητευτείς», είπε. «Αλλά δεν ήταν ποτέ θαυμαστές του ανθρώπου Μπραντ Πιτ. Θαύμαζαν την εικόνα ενός ειδώλου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...