484
Λίγο πριν το ταξίδι του σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη CIA | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν για το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ψηλά στην ατζέντα μου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 13:16
Λίγο πριν το ταξίδι του σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη CIA
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν για το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ψηλά στην ατζέντα μου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 13:16

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, ο Λευκός Οίκος συζητά την ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης που έχει επιβάλει στην πώληση επιθετικών όπλων στο Ριάντ.

Η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν το Ριάντ θα σημειώσει πρόοδο στην διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον είναι ανεπίσημες και σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς να αναμένεται η λήψη απόφασης άμεσα, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο, καθώς ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη χώρα, αφού πρώτα ταξιδέψει στο Ισραήλ, η κυβέρνησή του αφήνει να εννοηθεί πως ίσως υπάρξει επανεκκίνηση της σχέσης με τη Σαουδική Αραβία, καθώς θέλει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη του Κόλπου και στενότερη συνεργασία των αραβικών κρατών με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Πάντως, οποιαδήποτε απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων επιθετικής φύσης στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις στο Κογκρέσο, τόσο από Δημοκρατικούς, όσο και από Ρεπουμπλικάνους.

Αφού ανέλαβε την εξουσία, στις αρχές της περασμένης χρονιάς, ο Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε πιο σκληρή στάση κατά του Ριάντ, τόσο εξαιτίας της σαουδαραβικής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, που έχει προκαλέσει βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, όσο και εξαιτίας των κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά της δολοφονίας του 2018 του αρθρογράφου της Washington Post και επικριτή του καθεστώτος, Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που υποσχόταν προεκλογικά ότι θα αντιμετώπιζε τη Σαουδική Αραβία σαν «παρία», ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι αναστέλλονται οι πωλήσεις όπλων επιθετικής φύσης καθώς και η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις σαουδαραβικές επιχειρήσεις στην Υεμένη.

Το Ριάντ –ο μεγαλύτερος πελάτης της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων– δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους περιορισμούς αυτούς.

Γράφοντας στην Washington Post, το Σάββατο, o αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε της απόφασής του να ταξιδέψει στο Ριάντ: «Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν με την απόφασή μου να ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία. Οι θέσεις μου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεκάθαρες και σταθερές και οι θεμελιώδεις ελευθερίες είναι πάντα στην ατζέντα όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό», σημείωσε.

Η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν αμβλύνθηκε θεαματικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: η Ουάσινγκτον και άλλοι ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγές αργού στον κόσμο, να αυξήσει την παραγωγή της για να αντισταθμιστεί η απώλεια της ρωσικής προσφοράς.

Επίσης, η Σαουδική Αραβία εξασφάλισε τον έπαινο του Λευκού Οίκου όταν συμφώνησε στις αρχές Ιουνίου να παραταθεί για δύο μήνες η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, τη χώρα όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον θα ήθελε ωστόσο να δει την εκεχειρία να εδραιώνεται.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι θα είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή χωρίς να βρίσκονται σε πόλεμο στην περιοχή αμερικανικά στρατεύματα. «Σκοπεύει να παραμείνει έτσι» η κατάσταση, είπε.

Παράλληλα, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα πετάξει από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, σε «μία συμβολική κίνηση για την βελτίωση των σχέσεων και την επίτευξη κανονικότητας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...