290
Η συμπεριφορά του Ερντογάν έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Yves Herman

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να δείξει την έξοδο στην Τουρκία»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 20:49
Η συμπεριφορά του Ερντογάν έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Yves Herman

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να δείξει την έξοδο στην Τουρκία»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 20:49

Λίγες μέρες μετά το άρθρο του Γκίντεον Ράχμαν περί αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, οι Financial Times επανέρχονται στο θέμα δημοσιεύοντας επιστολή του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαρκ Γουάλας και της Μαντελέιν Τζόελσον οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Συμμαχία με το να μπαίνει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων και παζαριών για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στους κόλπους της, ουσιαστικά επιβραβεύει τη συμπεριφορά του Ερντογάν.

Είχε προηγηθεί σχετική ανάλυση και του Politico, γεγονός που αποδεικνύει ότι στη Μαδρίτη το θέμα συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο, αν και όχι σε επίσημο τραπέζι.

Και ο τελευταίος επισκέπτης του Μεγάλου Παζαριού της Κωνσταντινούπολης γνωρίζει ότι το αλισβερίσι με τον έμπορο θα πετύχει μόνο όταν ο υποψήφιος αγοραστής κινηθεί προς την έξοδο, επισημαίνουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι και συμβουλεύουν το ΝΑΤΟ να πράξει κάτι ανάλογο καθώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν πλέον αντιληφθεί ότι «ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει». Με απλά λόγια, αρκετά με το καρότο, πρέπει ο Ερντογάν να νιώσει στην πλάτη του και το μαστίγιο…

«Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν ώστε να επιτρέπουν την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν με τις αξίες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του. Οπως επισημαίνει ο ίδιος ο Ράχμαν, ήταν το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία, και όχι η προσφορά οικονομικής βοήθειας, που οδήγησε τον Ερντογάν να αναζητήσει ανανέωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Αν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι με μια καλή τιμή, πρέπει πρώτα να ξέρετε πού είναι οι έξοδοι» αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι», καταλήγει η επιστολή των Γουάλας και Τζόελσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...