318
| Jim Watson/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια 2,9 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 15:51
|Jim Watson/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια 2,9 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 15:51

Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου και Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας από τη Σοβιετική Ενωση.

Η στρατιωτική βοήθεια των 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό καθώς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω το μεγαλύτερο πακέτο μας στρατιωτικής βοήθειας μέχρι σήμερα: περί τα 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερθείς στην εθνική γιορτή της Ουκρανίας, ο Μπαίντεν πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι αυτή η ημέρα της ανεξαρτησίας προκαλεί ανάμεικτά συναισθήματα σε πολλούς Ουκρανούς, διότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί, εκατομμύρια έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και άλλοι τόσοι έχουν πέσει θύματα των ρωσικών επιθέσεων». Ωστόσο, «οι έξι μήνες αδιάκοπων επιθέσεων το μόνο που έκαναν είναι ότι ενίσχυσαν την υπερηφάνεια των Ουκρανών για τους εαυτούς τους, για την χώρα τους και για τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας τους».

Η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου προκαλώντας έναν πόλεμο που συγκλόνισε τον κόσμο και συντάραξε την παγκόσμια οικονομία. Από τότε, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει πόλεις της Ουκρανίας και κατέλαβαν εδάφη της χώρας, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες βασίζονται στα όπλα και τον εξοπλισμό που λαμβάνουν από τη Δύση, απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα από το Κίεβο στις αρχές της εισβολής. Στην επόμενη φάση του πολέμου, οι μάχες επικεντρώθηκαν στον έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς, της βιομηχανικής καρδιάς της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...